logo

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Mitropoliei Basarabiei discută în contradictoriu


https://www.ipn.md/ro/reprezentantii-mitropoliei-moldovei-si-mitropoliei-basarabiei-discuta-in-contrad-7967_1100868.html

Mitropolia Basarabiei este receptivă în a primi toți preoții care doresc să facă acest pas și respinge categoric orice acuzații că preoții care trec la Mitropolia Basarabiei ar fi corupți prin acordarea de contribuții din partea statului român. O spun reprezentanții Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române. De cealaltă parte, reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, spun că numărul preoților care au trădat Mitropolia Moldovei și au trecut la Mitropolia Basarabiei este mult mai mic decât s-a anunțat în presă, notează IPN.

Recent, un grup de preoți, în frunte cu preotul Pavel Borșevschi de la Biserica Sfântul Dumitru din Chișinău au venit cu o adresare către Mitropolitul Vladimir privind inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Se întâmplă după ce, în ultima perioadă, mai multe parohii au trecut la Mitropolia Basarabiei, exprimându-și astfel dezacordul față de Patriarhia Rusă, care susține războiul din Ucraina.

„Mitropolia Basarabiei rămâne la fel de receptivă la tot ce înseamnă primirea preoților în cadrul Mitropoliei noastre. Biserica ar trebui să aducă unitate. Noi nu corupem pe nimeni. Abia în acest an s-a hotărât suma de 2 milioane de euro, pentru a fi împărțită, așa cum se cuvine, în toate trei eparhii, pentru a ridica catedrale, pentru a face lucruri în activitatea misionară. Ceea ce a fost până acum, au fost niște contribuții din partea statului român pentru preoții din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Contribuția pe care o primim de la statul român este pentru activitățile pe care le facem în teritoriu”, a spus preotul Ion Marian, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ieri, după o reuniune a protopopilor și stareților de mănăstiri, în timpul căreia s-a examinat adresarea „grupului Borșevschi”, s-a anunțat că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldova își menține unitatea și refuză să adere la Patriarhia Română.

„S-a închis discuția foarte clar și foarte tranșant, au fost așezate toate lucrurile la locul lor. Fiecare protopop a discutat cu preoții din parohia lor și ceea ce s-a întâmplat la adunare nu a fost altceva decât prezentarea vocii poporului. Vocea poporului o mai avem prin sondajele de opinie care arată că dorința de unire a cetățenilor Republicii Moldova cu România a scăzut. Noi vorbim de unirea unei țări cu România și a unei biserici cu România și, prin surprindere, cetățenii sunt aceiași. La adunare au fost protopopii și stareții de mănăstiri care au exprimat opinia parohiilor pe care ei le păstoresc. S-a vehiculat că sunt 60 de parohii care au trecut la Mitropolia Basarabiei, până la urmă sunt 13 în toată Republica Moldova, în ultimul an”, a spus protopopul Iulian Rață, reprezentant al Mitropoliei Chișinăului a Întregii Moldove.

„În adresarea preoților, în frunte cu preotul Borșevschi, era menționat că e timpul să ascultăm de glasul poporului. Dar după ce s-a tras cortina, s-a constatat că nu mai ascultă nimeni de glasul poporului. Au zis că au votat în unanimitate, ceea ce mi se pare ciudat, atât timp cât exista un grup care a exprimat o altă opinie”, a spus publicistul și scriitorul Mircea V. Ciobanu.

Potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Bisericii Sfântul Dumitru, conduse de Pavel Borșevschi, în cadrul reuniunii de la Mitropolia Moldovei „s-a votat în unanimitate pentru Unitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova, subiectul aderării la Patriarhia Română rămânând unul deschis”.