Reprezentanţii fracţiunilor parlamentare s-au despărţit fără o soluţie de alegere a preşedintelui
https://www.ipn.md/ro/reprezentantii-fractiunilor-parlamentare-s-au-despartit-fara-o-solutie-de-7965_995110.html
Întâlnirea de aseară, 9 ianuarie, între fracţiunile parlamentare ale Alianţei pentru Integrare Europeană şi cea a Partidului Comuniştilor nu s-a încheiat cu găsirea unei soluţii privind alegerea şefului statului. Deputaţii au spus după şedinţă că este un început bun, dar trebuie să mai mediteze asupra celor discutate şi că vor reveni astăzi la dialog, transmite Info-Prim Neo.
Tudor Deliu, reprezentantul PLDM, a calificat şedinţa ca fiind un lucru inedit. „În sfârşit toate partidele parlamentare s-au aşezat la o masă de dialog să discute despre soluţii. S-au identificat mai multe, dar încă nu putem veni cu un punct de vedere comun, suntem abia la început”, a declarat deputatul. Referindu-se la data limită de depunere a dosarelor de către pretendenţii la şefia statului, Tudor Deliu a vorbit în proverbe : „Nu aduce ziua, cât aduce ceasul”.
Dumitru Diacov, liderul fracţiunii PDM, a subliniat că faptul că acest dialog a avut loc este un pas important. „Nu va fi o discuţie uşoară, multe idei declarate anterior au fost repetate, dar noi am încercat să-i convingem pe colegii noştri să participe la alegerea preşedintelui ca un exerciţiu al salvării naţionale. A fost o discuţie liberă, sinceră, toţi şi-au expus punctul de vedere. E o experienţă nouă, e un mic progres şi poate vom reuşi să identificăm unele poziţii pentru participarea de comun acord la votarea preşedintelui”, a spus democratul. Dumitru Diacov susţine că problema nu este în candidaţi, ci în principiile care se pun la baza alegerii preşedintelui. „În 2 ani ne-am convins că în cadrul alianţei nu reuşim să alegem preşedintele, din această cauză şi Marian Lupu a făcut declaraţia că nu mai candidează, ca să nu fie o piedică pentru alegerea şefului statului. PDM a făcut primul pas în deblocarea situaţiei”, a subliniat Diacov.
Liderul fracţiunii liberalilor, Ion Hadârcă, a remarcat că ceea ce nu s-a întâmplat pe parcursul anului trecut s-a întâmplat acum. „Am reuşit să abordăm o gamă de probleme care uneori au depăşit subiectul principal, dar acesta rămas de bază – identificarea unei candidaturi pentru alegerile prezidenţiale. Am decis să negociem şi asupra reluării unor negocieri privind reformarea punctuală a unor norme constituţionale care până acum au fost un impediment pentru rezolvarea crizei politice”, a comunicat liberalul.
Deputatul comunist Iurie Muntean a spus că s-au discutat mai multe scenarii pentru ieşirea din criză, inclusiv şi scenariul de înaintare a candidaturilor pentru alegerea preşedintelui. „Aici am tras linie, urmează partidele să mediteze asupra propunerilor şi să continuăm la următoarea întrunire. Tonalitatea discuţiilor ne permite să sperăm că la 15 ianuarie va fi ales preşedintele”, a declarat Iurie Muntean.
Reprezentanţii fracţiunilor parlamentare s-au întâlnit pentru prima dată de la declararea datei alegerilor. Până acum comuniştii declarau că sunt gata să negocieze doar cu fiecare partid în parte, nu cu Alianţa pentru Integrare Europeană, pe care nu o recunosc. Comuniştii mai cereau reformatarea alianţei şi demiterea Guvernului actual în schimbul participării lor la alegerea preşedintelui.
Scrutinul este stabilit pentru 15 ianuarie. Data limită de prezentare a dosarelor pentru înregistrarea candidaţilor la şefia statului este 12 ianuarie.