logo

Reprezentanţi ai societăţii civile au protestat în faţa Parlamentului


https://www.ipn.md/ro/reprezentanti-ai-societatii-civile-au-protestat-in-fata-parlamentului-7967_1011020.html

Tergiversarea adoptării măsurilor de susţinere a participării femeilor în viaţa politică a servit motiv pentru un nou protest în faţa Parlamentului. Manifestanţii, reprezentanţi ai societăţii civile, au condamnat lipsa interesului clasei politice din Republica Moldova pentru a asigura participarea şi reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în procesul decizional.

Ecaterina Mardarovici şi Alexei Buzu, liderii organizaţiilor nonguvernamentale prezente la protest, au precizat că există trei propuneri legislative, care, dacă ar fi adoptate, ar putea să contribuie pozitiv la asigurarea şanselor egale pentru femei şi bărbaţi în procesul de luare a deciziilor. Chiar dacă iniţiativele legislative au fost elaborate cu participarea largă a societăţii civile, au fost fundamentate prin studii şi analize încă din 2011-2012, acestea nu au fost adoptate din cauza lipsei de voinţă politică.

„Subliniem faptul că situaţia cu privire la participarea şi reprezentarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în procesul politic şi decizional nu a înregistrat îmbunătăţiri semnificative în ultimii ani. În alegerile parlamentare din 2005, proporţia femeilor candidate era de 29%, iar în 2010 de 28,1%. Dacă în anul 2007 au fost alese 163 de femei primare, atunci în alegerile locale din 2011 numărul acestora a crescut doar până la 166”, a spus Alexei Buzu, director executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”.

Directorul executiv al Clubului Politic al Femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, a spus că săptămânal reprezentanţii societăţii civile vor picheta executivul şi legislativul în zilele de şedinţe ale acestora. Şirul de manifestaţii se va încheia pe 28 februarie. Atunci, 101 femei şi bărbaţi se vor aduna la Teatrul de Operă şi Balet şi vor merge la Parlament pentru a înmâna deputaţilor cereri privind adoptarea legii privind cota minimă de reprezentare a femeilor la alegeri.