logo

Reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Franţa despre schimbările din Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/reprezentanti-ai-diasporei-moldovenesti-din-franta-despre-schimbarile-din-republ-7978_1015482.html

Doi reprezentanţi activi ai diasporei moldoveneşti în Franţa consideră că reformele în Republica Moldova derulează prea lent şi este puţin probabil ca să revină în patrie. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Vasile Calmaţui, stabilit de mai mulţi ani cu traiul la Paris, a declarat că lucrurile în Republica Moldova se schimbă, dar „paşii sunt atât de mici şi de lenţi, că nu se ştie de câte vieţi este nevoie pentru a vedea lumina la sfârşitul tunelului”

Calmaţui a mai spus că la nivel afectiv se fac declaraţii, dar problema este că clasa politică din Republica Moldova ar trebui absolut schimbată şi înlocuită cu oameni de calitate, pe care Republica Moldova îi are destui. În acelaşi context, Calmaţui se arată sceptic că liderii politici ar renunţa la putere în interes naţional.

Un alt moldovean stabilit la Paris, Alexandru Leviţchi, de asemenea, acuză clasa politică moldovenească de derularea lentă a reformelor în Republica Moldova, dar dă vina şi pe mentalitatea oamenilor. „Elita noastră politică s-a dezvoltat nu din punct de vedere spiritual şi intelectual, ci doar din interes material. Şi oamenii rămân cu mentalitatea sovietică. Din păcate, ei sunt obişnuiţi că cineva trebuie să gândească în locul lor. Cetăţenii nu trebuie să ceară pomeni de la guvernanţi. Ei trebuie să ceară ca aceştia să-şi facă treaba”, a spus Leviţchi. În acelaşi context, Leviţchi a adăugat că guvernanţii fac prea puţin ca cetăţenii plecaţi la muncă peste hotare să revină în patrie.

Alexandru Leviţchi, care deţine o afacere la Paris, cunoscut ca un reprezentant activ al diasporei moldoveneşti în Franţa, a organizat mai multe acţiuni de protest în capitala franceză pentru susţinerea şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului şi împotriva dislocării trupelor ruseşti pe teritoriul Moldovei. Editează la Paris şi un ziar al diasporei moldoveneşti.

Vasile Calmaţui, stabilit la Paris cu aproape 20 de ani în urmă, de asemenea, deţine  o afacere în capitala franceză. Din 2004 se implică în organizarea evenimentelor pentru comunitatea românilor basarabeni din Paris, multe dintre care au fost mediatizate pe larg în Republica Moldova. Este președintele Clubului Liberal Paris și membru al mai multor asociații ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului.