logo

Reprezentanți ai Consiliilor de Presă din țările Parteneriatului Estic vin la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/reprezentanti-ai-consiliilor-de-presa-din-tarile-parteneriatului-estic-vin-7967_1033097.html

În perioada 2-3 martie, la Chișinău va avea loc ședința anuală a Rețelei regionale a Consiliilor de Presă din țările membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Georgia şi Ucraina) și din Federația Rusă. Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat pentru IPN că agenda evenimentului prevede discuții pe mai multe subiecte, unul din ele fiind reflectarea în mass-media a situației persoanelor migrante şi a refugiaților, pentru a elabora recomandări comunităților jurnalistice privind reflectarea acestei teme.

De asemenea, se va face o trecere în revistă a practicilor de aplicare a normelor jurnalistice în reflectarea alegerilor, pornind de la faptul că în ultima perioadă alegeri au avut loc în Moldova, Rusia şi Georgia şi va fi prezentată situația din aceste ţări. Reprezentanții Consiliilor de Presă vor discuta și despre funcționalitatea comisiei împotriva propagandei informaționale, care a fost creată acum un an.  

Petru Macovei a precizat că această comisie are scopul să examineze plângerile transfrontaliere ale unor ţări împotriva altor ţări în situația în care Consiliul de Presă dintr-o ţară solicită opinia experților privind etica jurnalistică în reflectarea unui eveniment într-o altă ţară decât ţara de origine.

Totodată, pe parcursul celor două zile va fi făcută o trecere în revistă a evoluțiilor pe segmentul de autoreglementare în fiecare din țările participante.

La invitația Consiliului de Presă din Moldova, experții din alte state vor participa la o ședință a grupului de discuție „Stop fals”, pentru a vorbi despre evoluțiile jurnalismului sub aspectul calității acestuia în țările membre ale Parteneriatului Estic şi Federației Ruse.

Reţeaua regională a fost constituită în 2011, în cadrul unei conferințe internaționale care a avut loc la Chișinău şi reunește reprezentanții structurile de autoreglementare jurnalistică din statele membre pentru un schimb de experiență şi elaborarea unor mecanisme comune de îmbunătățire a calității jurnalismului în țările respective. Reţeaua activează în cadrul unui program finanțat de Consiliul Europei, iar ședințele reţelei au loc anual în fiecare din ţările membre, prin rotație.