logo

Reprezentanți ai Consiliilor de Presă din statele PaE s-au reunit la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/reprezentanti-ai-consiliilor-de-presa-din-statele-pae-s-au-7967_1033126.html

Reprezentanţii Rețelei regionale a Consiliilor de Presă din statele membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Georgia şi Ucraina) și din Federația Rusă s-au reunit la Chişinău cu ocazia ședinței anuale, în cadrul căreia vor discuta, pe parcursul a două zile, 2-3 martie, despre situaţia mass-media. În deschiderea evenimentului, jurnaliştii s-au referit la plângerile depuse la adresa Consiliilor de Presă şi a Comisiilor de Etică, transmite IPN.

Preşedinta Consiliului de Presă din Republica Moldova, Viorica Zaharia, a spus că situaţia presei în Moldova, cu regret, nu s-a îmbunătăţit în ultimul an. Propaganda şi manipularea persistă. Nu se observă voință din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului în a-i sancţiona pe cei care încalcă normele jurnalistice.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a spus că, dacă anterior la adresa Consiliului de Presă în mare parte parveneau cereri de sesizare pe marginea unor informaţii ce vizează copiii, în ultima perioadă prevalează cazurile privind lezarea demnităţii şi onoarei. În alt context, Petru Macovei a menționat că în ultimii ani nu a existat nicio decizie a Curţii Supreme de Justiţie împotriva jurnaliştilor, ceea ce este un fapt benefic.

Reprezentantul din Belarus, Anatol Huliayeu, a comunicat că în țara sa există două asociaţii jurnalistice, din care fac parte circa 1200 de membri, în mare parte de la organele de presă independente. La fel, există Uniunea Jurnaliștilor, care își desfășoară activitatea din anii '50 şi întrunește aproximativ 2000 de jurnalişti de la instituţiile de stat. Pentru că exista pericolul implicării Comisiei de Etică jurnalistică în confruntările politice şi de grup, s-a decis că asemenea conflicte nu pot fi subiectul sesizărilor depuse la Comisie. În ultima perioadă, Comisia de Etică a promovat pe larg standardele de etică jurnalistică. A fost editat şi un manual de etică jurnalistică, care se bucură de popularitate. Dar presiunea politicului asupra presei rămâne mare, a spus Anatol Huliayeu.

Reprezentantul Ucrainei, Sergii Guz, a spus că activitatea Comisiei de Etică de la el din țară a trecut printr-o perioadă de criză, care a durat trei ani. Situaţia s-a schimbat după ce s-au operat modificări structurale la nivel de conducere. Subiectele care ajung în vizorul Comisiei se referă în mare parte la mediatizarea informaţiilor din zona de conflict, la criza politică și la situaţia refugiaţilor.

Specialiştii reuniți la Chişinău vor aborda subiecte legate de reflectarea în mass-media a situației persoanelor migrante şi a refugiaților, pentru a elabora recomandări pentru comunitățile jurnalistice. De asemenea, vor face o trecere în revistă a practicilor de reflectare a alegerilor. Pe agenda discuțiilor este și funcționalitatea Comisiei împotriva propagandei informaționale, care a fost creată acum un an.