logo

Renato Usatîi și-a făcut publică decizia privind turul al doilea al alegerilor


https://www.ipn.md/ro/renato-usatii-si-a-facut-publica-decizia-privind-turul-8013_1108498.html

Renato Usatîi, care a obținut al treilea cel mai bun scor în primul tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat că nu va susține și nu va vota niciun candidat în turul al doilea. Liderul partidului politic Partidul Nostru a subliniat că decizia de a participa sau nu la vot și de a sprijini un candidat anume aparține exclusiv cetățenilor. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, după o săptămână de consultări cu cetățenii și o ședință de evaluare cu activul partidului, transmite IPN.

„Înțeleg că toți așteaptă de la mine să iau o decizie legată de turul doi. 213 169 de cetățeni au avut încredere în mine și și-au dat votul pentru candidatura mea, pentru care le sunt foarte recunoscător. În campaniile precedente, am susținut anumiți candidați și apoi am fost nevoit să-mi cer scuze pentru acest gest”, a motivat Renato Usatîi.

Politicianul spune că nu are dreptul să decidă în locul cetățenilor. „Fiecare cetățean trebuie să își asume responsabilitatea pentru votul său. Dumneavoastră trebuie sa decideți pentru cine veți vota sau dacă veți merge sau nu în turul doi de scrutin”, a adăugat acesta.

Explicând decizia sa de a nu vota, Renato Usatîi a adus critici la adresa ambilor candidați și a formațiunilor care îi susțin.

Despre PAS a spus că a blocat activitatea de combatere a corupției, a schemelor cu gazul, „a îngropat ultima speranță a cetățenilor la tarife mai ieftine”. „Maia Sandu și PAS se bucură de sprijin extern, dar nu au nimic în comun cu durerea și problemele cetățenilor din Republica Moldova, a declarat Renato Usatîi. De asemenea, acesta a acuzat autoritățile că au orchestrat campanii de denigrare la adresa sa și a susținătorilor săi.

Cât despre Alexandr Stoianoglo, Renato Usatîi a spus că nu poate susține nici candidatul PSRM și a amintit despre conflictele sale cu liderul acestei formațiuni, Igor Dodon, subliniind că socialiștii au încercat să îl elimine din cursa electorală din 2014, când, spune el, „Partidul Nostru a fost scos abuziv din alegeri într-o înțelegere între Dodon și Plahotniuc”. „Tovarăși socialiști și cei care îi controlează din interior și din afara țării, cu ce sunteți diferiți de PAS?”, a remarcat Renato Usatîi.

„După 33 de ani de independență, este timpul să scăpăm de acel jug, când tot timpul pentru moldoveni decide ori Occidentul, ori Federația Rusă. Mulțumesc tuturor cetățenilor care m-au susținut. Mulțumesc tuturor colegilor care sunt împreună din 2014 și celor care aderă zilnic. Vom continua extinderea Partidului Nostru în toată țara. Vom deveni cea mai puternică forță politică. Vom lupta pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi la alegerile parlamentare din 2025. Am fost, sunt și voi fi doar pentru Republica Moldova și cetățenii ei”, a mai spus Renato Usatîi.

În primul tur a alegerilor prezidențiale, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, s-a clasat pe locul trei, cu 13,79% voturi.