logo

Renato Usatîi promite un fond prezidențial de urgență


https://www.ipn.md/ro/renato-usatii-promite-un-fond-prezidential-de-urgenta-8013_1107842.html

Candidatul Partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, spune că, dacă va fi ales șef al statului, va crea Fondul Prezidențial de Urgență, pentru a-i ajuta imediat pe cetățeni. Despre aceasta, concurentul electoral a vorbit în cadrul unor discuții cu cetățenii din Călărași, transmite IPN.

„Noi avem de multe ori situații când, Doamne ferește, într-un sat s-a prăbușit acoperișul la grădiniță, în altă situație, un copil are nevoie urgent de operație peste hotare și la noi te trimite – du-te la asistența socială, du-te la primărie, scrie scrisoare Maiei Sandu, scrie la Guvern, scrie la Parlament. În 99% de cazuri rezultatul este zero”, a declarat politicianul.

Renato Usatîi consideră că astăzi oamenii supraviețuiesc din ultimele puteri și ei au nevoie de un președinte care să-i ajute. Potrivit lui, acest fond va fi un colac de salvare pentru cetățenii care au nevoie de ajutor azi, și nu peste o lună. Fondul va fi finanțat atât din resurse interne private, cât și de parteneri internaționali.

„Dacă în ogradă la dumneavoastră ceva se strică, nu chemați ONG-urile pentru consultare, pe urmă să faci proiectul. Dumneavoastră imediat soluționați problema. Iată ce înseamnă republică prezidențială, când astăzi nu-i spui omului că potrivit procedurii, noi nu avem dreptul să vă ajutăm”, a mai spus candidatul la prezidențiale.

În prezent, în Republica Moldova, există Fondul de rezervă și Fondul de intervenție ale Guvernului. Primul este destinat pentru finanțarea cheltuielilor bugetare care întrunesc concomitent câteva criterii de eligibilitate. Și anume situații care comportă caracter de urgență, care survin pe parcursul anului și nu au putut fi cunoscute, pentru a fi prevăzute în bugetul aprobat sau atunci când nu există rezerve în bugetele aprobate pentru autoritățile publice.

Totodată, Fondul de intervenție este destinat pentru finanțarea cheltuielilor urgente legate de lichidarea consecințelor calamităților naturale, în caz de epidemii, precum și în alte situații excepționale cu caracter tehnogen – incendii, explozii, avarii etc., natural – fenomene geologice, meteorologice etc. și biologico-social, cum ar fi boli contagioase, intoxicații în masă etc.