Liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, își îndeamnă susținătorii, și nu doar, să se alăture, fără drapele politice, acțiunii de protest organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate, astăzi, începând cu ora 10.00, în fața Parlamentului. „Vă îndemn să vă alăturați protestului contra minciunii, uzurpării puterii în stat, contrabandei și tuturor fărădelegilor care au loc în Moldova”, a declarat politicianul într-un live pe Facebook, transmite IPN.
Potrivit lui Renato Usatîi, acum protestul este singura cale pentru a obține alegeri parlamentare anticipate, pentru a trage la răspundere penală "hunta” și a arăta întregii lumi că cetățenii Moldovei sunt gata pentru schimbări.
Liderul PN consideră că ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni este o încercare a lui Igor Dodon de a păstra puterea, iar astăzi, Igor Dodon vrea să scoată SIS-ul de sub conducerea președintelui „așa ca Parlamentul, el și cu Șor să-l controleze”. „Trebuie să ne unim împotriva corupției și contra ceea ce vrea să continue Igor Dodon […] Sunt sigur că protestul de mâine este începutul sfârșitului regimului ticăloșilor”, a adăugat acesta în live-ul care a avut loc miercuri seara.
Renato Usatîi a remarcat că nu va putea fi prezent fizic la protest, întrucât se află la tratament la o clinică din Germania, dar va urmări atent ce se întâmplă la Chișinău de la distanță.
Președintele ales, Maia Sandu, cheamă oamenii să oprească „majoritatea oligarhică Dodon-Șor din tentativa de uzurpare a puterii și să declanșeze cât mai curând alegeri parlamentare anticipate”, în cadrul unui protest care este planificat pentru astăzi, de la ora 10.00. Ea a îndemnat participanții să poarte măști și să păstreze distanța fizică. Îndemnul la protest a venit după ce deputații Partidului Socialiștilor au venit cu inițiativa ca Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea Parlamentului, după ce, în 2019, instituția a fost trecută în subordinea președintelui țării. Autorii motivează prin faptul că Republica Moldova este o țară parlamentară, fiind necesară „consolidarea controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”. Potrivit proiectului propus, activitatea SIS trece sub control legislativ, iar directorul va fi numit în funcție de Parlament, pe un termen de cinci ani.