logo

Renato Usatîi cere să fie declarate nule rezultatele alegerilor parlamentare


https://www.ipn.md/ro/renato-usatii-cere-sa-fie-declarate-nule-rezultatele-alegerilor-parlamentare-7965_1017377.html

Renato Usatîi susţine că alegerile parlamentare din acest an au lipsit Moldova de faima singurului stat din spaţiul ex-sovietic, cu excepţia ţărilor baltice, care asigura desfăşurarea unor alegeri relativ libere şi democratice. Politicianul consideră că alegerile din 30 noiembrie nu au fost libere şi nici democratice şi că scrutinul a fost falsificat, iar gradul de încălcări comise de partidele de la guvernare, Comisia Electorală Centrală şi unele instituţii ale statului a fost atât de mare încât a influenţat radical rezultatele scrutinului, care trebuie declarate nule, transmite IPN.

Într-o declaraţie remisă presei de către Partidul „Patria”, care l-a avut pe Renato Usatâi cap de listă pentru parlamentarele din acest an, se menţionează că au fost încălcate drepturile a sute de mii de cetăţeni prin retragerea formaţiunii din cursa electorală.

În situaţia creată, pe lângă anularea rezultatelor alegerilor, Renato Usatâi cere demisia imediată a tuturor membrilor Comisiei Electorale Centrale. Printre cerinţe este şi „iniţierea urmăririi penale pe faptul infracţiunilor comise de membrii CEC, încetarea imediată a represiunilor politice asupra activiştilor Partidului „Patria””. Renato  Usatâi cere eliberarea celor pe care îi numeşte deţinuţi politici, Nicolai Ţipovici şi Cornel Moraru, şi încetarea urmăririi şi eliberarea lui Pavel Grigorciuc şi Mihail Amerberg.

În declaraţie, „toate forţele sănătoase ale societăţii moldoveneşti” sunt îndemnate să se unească în faţa pericolului unei guvernării nelegitime, venite la putere ca rezultat al falsificării alegerilor.