logo

Reluarea negocierilor în formatele 5+2 şi 1+1, discutată cu şeful Misiunii OSCE


https://www.ipn.md/ro/reluarea-negocierilor-in-formatele-52-si-11-discutata-7965_1025639.html

Reluarea negocierilor în formatul 5+2 şi 1+1 pentru reglementarea transnistreană a fost discutată la o întrevedere de lucru a prim-vicepremierului pentru reintegrare, Gheorghe Balan cu ambasadorul Michael Scanlan, şeful Misiunii OSCE în Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare, oficialii au discutat despre stadiul actual şi perspectivele procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Aceştia au mai vorbit şi despre acţiunile întreprinse în vederea avansării în cadrul platformelor de dialog, pentru identificarea unor soluţii pozitive la cele mai actuale probleme cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

Interlocutorii au menţionat importanţa utilizării eficiente a tuturor mecanismelor disponibile în procesul de reglementare, orientate spre impulsionarea procesului de negocieri şi obţinerea unor rezultate concrete, inclusiv prin dinamizarea activităţii Grupurilor sectoriale de lucru.

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere şi cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatîşin. Ambasadorul a dat asigurări că Ucraina, în calitate de mediator în procesul de negocieri, va contribui activ la identificarea unei soluţii viabile pentru conflictul transnistrean, bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În context, Vicepremierul a fost informat despre numirea noului reprezentant special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Valerii Jovtenco.

În continuarea discuţiilor, interlocutorii au pledat pentru avansarea dialogului moldo-ucrainean la diverse niveluri şi soluţionarea, în termene proxime, a problemelor care figurează pe agenda bilaterală.