Religia în şcoli, opinii pro şi contra
https://www.ipn.md/ro/religia-in-scoli-opinii-pro-si-contra-7967_982516.html
Iniţiativa de a introduce religia în şcoli ca disciplină obligatorie este contrară principiului constituţional de separare a bisericii de stat şi va polariza societatea pe criterii religioase şi ideologice, consideră mai multe ONG-uri din Republica Moldova. În acelaşi timp, Biserica susţine că prin predarea religiei nu se vrea un stat religios, similar celui medieval, se urmăreşte doar înlăturarea ignoranţei şi evitarea lipsei de moralitate în rândul tinerilor.
Predarea religiei în şcoli a constituit subiectul dezbaterii publice „Includerea „Bazelor Ortodoxiei” ca obiect de predare în şcoală: bună intenţie sau discriminare?”, care a avut loc vineri, 14 mai, la Agenţia de presă „Info-Prim Neo”.
Preotul Vadim Beresteanu din Cahul a menţionat că necesitatea studierii obligatorie a bazelor ortodoxiei reiese constatări la zi. „Lipsa de moralitate pe care o urmărim porneşte de la o ignoranţă masivă a religiei. Noi am trecut prin bolşevism, colaboraţionism, acum mai nou suntem atacaţi de masoni. Nu cerem ca statul să devină religios, pledăm pentru o religie laică în şcoli”, a spus preotul.
Episcopul uniunii bisericilor baptiste din Moldova, Ion Miron, are o opinie contrară intenţiilor Mitropoliei Moldovei şi face trimitere la Constituţia. „Consider că predarea religiei în şcoli contravine Constituţiei şi Legii cu privire la învăţământ. Biserica este separată de stat pentru păstrarea armoniei în societate, iar acest obiect obligatoriu va diviza elevii, vor fi discriminate alte confesiuni, ceea ce este un lucru inadmisibil într-o instituţie publică de învăţământ”, a spus Ion Miron. Drept formă de alternativă, episcopul bisericii baptiste a propus studierea Bibliei, ceea ce, potrivit lui, va elimina conotaţia confesională.
Directorul Centrului de resurse „Tinei şi liberi”, Antoniţa Fonari, secretarul Consiliului Naţional al ONG-urilor din Moldova, este de părere că locul apropiat omului de religie trebuie să fie şcolile duminicale sau biserica şi nicidecum şcoala.
Directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, a vorbit despre speculaţiile politicenilor în acest caz. „Actorii politici vor folosi subiectul dat în discursurile lor, dar nu mai vrem încă o linie de discordanţă în societate. Noi am trecut de perioada când statul impunea ideologia masivă. Constituţia separă biserica de stat. Statul nu trebuie să se implice prin nimic, să fie neutru, atunci va fi egal pentru toţi”, a spus Arcadie Barbăroşie.
Acum o săptămână, Mitropolia Moldovei a anunţat despre iniţierea procesului de colectare a semnăturilor pentru iniţerea unui referendum legislativ, la care populaţia Republicii Moldova să îşi expună opinia faţă de propunerea de a introduce obiectul „Bazele Ortodoxiei” în programa şcolară obligatorie. Pentru iniţierea acestui referendum este nevoie de cel puţin 200 de mii de semnături.
Ministerul Educaţiei pledează pentru studierea religiei însă doar opţional. Ministrul Leonid Bujor a declarat, după o şedinţă la minister, că guvernul este în aşteptarea propunerilor de la Mitropolia Moldovei şi de la Mitropolia Basarabiei în acest sens. Nu este exclus ca obiectul religiei, să fie predat opţional începând cu 1 septembrie 2010.