Relaţiile între Moldova şi UE nu vor avea de suferit din cauza navelor iraniene, analist
https://www.ipn.md/ro/relatiile-intre-moldova-si-ue-nu-vor-avea-de-suferit-7965_999639.html
Relaţiile între Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu vor avea de suferit din cauza situaţiei create de navele iraniene puse sub pavilion moldovenesc. Declaraţia a fost făcută pentru Info-Prim Neo de către expertul în conflictologie, Andrei Iovu.
Analistul consideră că tot ce poate face UE este să-i transmită Republicii Moldova o serie de recomandări cum să îmbunătăţească procedura de oferire a licenţei de navigare sub pavilionul moldovenesc. „Noi nu avem experienţă în certificarea navelor care să circule sub pavilionul nostru. Avem unele lacune, o abordare prea deschisă şi alte state se folosesc de acest lucru”, a menţionat Andrei Iovu. Expertul spune că nu este un caz singular pentru Moldova. „Nu cred că sunt interese meschine, mai degrabă totul se întâmplă din lipsă de experienţă”, a specificat analistul.
Autorităţile moldoveneşti au confirmat că 12 nave maritime iraniene au fost înregistrate sub pavilionul Republicii Moldova în lunile mai-iulie, anul acesta, dar că le-a fost retrasă licenţa după ce s-a aflat că navele sunt vizate de sancţiunile occidentale împotriva Iranului. Declaraţia a fost făcută după ce o publicaţie malteză a relatat că Moldova acceptă nave care transportă petrol din Iran, astfel ajutând statul să treacă peste embargoul impus de UE.
Potrivit publicaţiei din Malta, cel puţin 8 petroliere iraniene au fost plasate sub pavilionul Republicii Moldova, iar ca port de înmatriculare a fost trecut portul Giurgiuleşti de la Dunăre. Embargoul Uniunii Europene la importurile de petrol din Iran a intrat în vigoare la 1 iulie. Conform acordului, este complet interzis importul de ţiţei brut iranian pe teritoriul statelor membre ale UE.