logo

Relaţiile de prietenie între Moldova şi Turcia, descrise într-un poem


https://www.ipn.md/ro/relatiile-de-prietenie-intre-moldova-si-turcia-descrise-intr-un-poem-7967_1006377.html

Relaţiile de prietenie între Moldova şi Turcia, obiceiurile şi cultura celor două ţări sunt descrise în cea mai recentă carte a scriitorului Mihail Lupaşco – Путешествие мудрейшего Челеби”/Călătoriile Înţeleptului Çelebi, lansată sâmbătă, 6 iulie, la Chişinău, transmite IPN.

Evliya Çelebi a fost un renumit istoric şi savant din Turcia, care a călătorit pe tărâmurile moldoveneşti în secolul al 17-a. „Cartea descrie călătoria unui savant turc, care a vizitat şi a semnat un volum de cercetări economice, geografice, culturale despre Republica Moldova. A fost un om de o mare cultură. Rezultatele muncii sale au rămas drept exemplu de conlucrare a popoarelor, nu a urii şi războiului”, a subliniat scriitorul în cadrul lansării.

Mihail Lupaşco spune că a descris în carte călătoria savantului pe teritoriile moldoveneşti, dar a adăugat şi o poveste inventată de dragoste a savantului cu o moldoveancă. „Am făcut o versiune de dragoste. Vreau să arăt că dragostea şi prietenia este mai presus de orice, pentru că el a fost de credinţă musulmană, dar ea a fost creştin-ortodoxă. Şi am arătat că dragostea este mai presus de conflictul dintre religie şi stereotipuri”, a spus scriitorul.

Mihail Lupaşco, până la sfârşitul verii, vrea să lanseze şi versiunile în limba şi găgăuză a cărţii.

Prezent la eveniment, scriitorul Fiodor Angheli, ex-deputat şi ambasador al Republicii Moldova în Turcia în perioada anilor 1998-2001, a declarat că Çelebi a călătorit nu o lună sau două, ci ani întregi pe teritoriile Moldovei. „Çelebi înseamnă responsabilitate, pregătire, înţelepciune”, a spus Fiodor Angheli, adăugând că fiecare trebuie să citească ce a scris Çelebi, pentru că el a descris cum trebuie să fie prietenia dintre popoare, iar cartea lui Mihail Lupaşco relatează în versuri poetice despre călătoriile savantului.

Cartea „Путешествие мудрейшего Челеби” a fost tipărită în 500 de exemplare şi poate fi găsită la Biblioteca Naţională din Chişinău.