logo

Relaţia dintre Bruxelles şi Chişinău nu poate fi răsturnată foarte uşor, ambasador UE


https://www.ipn.md/ro/relatia-dintre-bruxelles-si-chisinau-nu-poate-fi-rasturnata-foarte-7965_1031015.html

Relaţia dintre Bruxelles şi Chişinău este atât de profundă încât nu poate fi răsturnată sau destabilizată foarte uşor în urma alegerii în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a socialistului Igor Dodon. Declaraţia aparţine ambasadorului UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Agerpres, citat de IPN.

„În primul rând, avem o linie de politici foarte consistentă în relaţiile noastre cu Republica Moldova. Este o ţară foarte importantă pentru noi, un vecin de importanţă strategică. Ca şi în cazul Guvernului, am avut o abordare foarte clară: judecăm foarte mult relaţiile noastre pe baza faptelor. Avem Acordul de Asociere, care, cel puţin pe partea de comerţ, merge relativ bine. Ar putea merge şi mai bine. Avem o politică centrată foarte mult pe reforme reale, schimbare, transformare. Şi vom continua să lucrăm cu autorităţile Republicii Moldova pentru a promova şi a facilita reformele, în beneficiul cetăţenilor acestei ţări”, a notat oficialul european.

Întrebat dacă este pentru UE un motiv de îngrijorarea faptul că Igor Dodon a vorbit în mod frecvent despre relaţii mai strânse ale Republicii Moldova cu Rusia, Pirkka tapiola a menţionat că „suntem legaţi unii de ceilalţi prin conexiuni precum asocierea politică şi integrarea economică”. Potrivit lui, acestea sunt bazele Acordului de Asociere, ale Parteneriatului Estic. „Suntem principalul partener economic şi principalul donator pentru această ţară. Aş spune că este oarecum de înţeles de ce ţările din această regiune vor să aibă relaţii bune cu toate direcţiile. Să fim sinceri: nu există nimic în Acordul de Asociere care să fi fost vreodată împotriva acestui lucru”, a declarat ambasadorul UE la Chişinău.

Pirkka Tapiola a mai spus că cele mai mari probleme cu care se confruntă Republica Moldova sunt legate de statul de drept, sistemul de justiţie şi corupţia endemică, ceea ce afectează atractivitatea pentru investitorii străini. În opinia sa, este nevoie de reforme reale şi succesul Moldovei ar însemna succesul relaţiei cu UE.

Pirkka Tapiola a mai menţionat, de asemenea că rolul României în a ajuta Republica Moldova este esenţial, cele două ţări având legături istorice şi culturale foarte profunde. Mai mult, rolul României este extrem de important, ca parte a familiei europene.