Deși în primul trimestru al anului curent economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, de 4,8%, majoritatea indicatorilor macroeconomici s-au înrăutățit în al doilea trimestru, ceea ce demonstrează vulnerabilitatea sistemului socio-economic din țară, relevă publicația Institutului Național de Cercetări Economice „Tendințe în economia Moldovei ” , lansată marți la Chişinău.
Alexandru Stratan, directorul INCE, a apreciat că situația macoeconomică este tensionată din cauza devalizării celor trei bănci, din cauza deprecierii dramatice a monedei naționale față de dolar și euro, reducerii cu peste o treime a rezervelor valutare ale statului, suspendării suportului extern de către partenerii de dezvoltare, reducerii cu 25 la sută a remitențelor (400 mln dolari).
În aceste condiții, experții INCE prognozează o reducere a PIB în 2015 cu două procente. Producția globală agricolă se va micșora cu circa 10% în comparație cu cea din anul tercut. Va fi în descreștere și producția industrială cu 2%. Exporturile de mărfuri se vor reduce cu 15%, iar importurile cu 25%, comerțul intern și serviciile prestate populației vor descrește cu 7% și 5%. Experți INCE sunt de părere că o relansare rapidă a economiei în anul următor ar fi un scenariu frumos, dar prea optimist.
Viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a spus că Ministerul Economiei prognozează o creștere economică pentru anul viitor de 1,5%. Economia Moldovei, deși este o economie deschisă și problemele cu care se confruntă țările partenere comerciale se reflectă și asupra ei, totuși a demonstrat că poate produce miracole. Sperăm că că vom obține în 2016 o creștere economică mai mare, dacă în țară va exista stabilitate politicăˮ, Octavian Calmâc.
Recent, Banca Mondială a prezentat prognoza actualizată de creștere economică pentru Moldova, pe anul curent și viitor. Astfel, pentru anul curent BM prognozează o reducerea PIB-ului cu 2%, iar pentru anul 2016 PIB-ul RM, în opinia BM, va înregistra o creștere modestă de 0,5%.