logo

Reguli noi pentru deținătorii cetățeniei române care nu trăiesc pe adresa din buletin


https://www.ipn.md/ro/reguli-noi-pentru-detinatorii-cetateniei-romane-care-nu-traiesc-7967_1111693.html

Românii care își schimbă domiciliul în 2025 și locuiesc temporar la o altă adresă pentru mai mult de 15 zile sunt obligați să solicite viza de flotant. Reglementarea, în vigoare de la 1 ianuarie, vizează inclusiv cetățenii români care au redobândit cetățenia, dar nu locuiesc efectiv în România, transmite IPN.

Solicitat de IPN, Iurie Ciocan, președinte PSD România în Republica Moldova a precizat că cetățenii români care dețin și cetățenia altui stat trebuie să respecte aceleași reguli ca orice alt cetățean român. Mulți dintre cei care au redobândit cetățenia română s-au repatriat doar pe hârtie, pentru a obține un act de identitate, fără să locuiască efectiv la adresa declarată. Astfel, unii dintre ei au beneficiat de diverse indemnizații sociale oferite de statul român, deși nu aveau un domiciliu real în țară.

De asemenea, numeroase persoane au obținut cărți de identitate prin intermediul unor firme sau persoane contra cost, fără a locui vreodată la adresele respective, menționează politicianul.

Potrivit lui Iurie Ciocan, noile reglementări vizează corectarea acestor practici și impun înregistrarea oficială a domiciliului pentru cei care locuiesc temporar în altă localitate decât cea din buletin.

Oficialul menționează că persoanele care nu pot dovedi prin documente, cum ar fi contracte de închiriere sau facturi pe numele lor, că locuiesc efectiv la adresa declarată, riscă să fie radiate din evidențele oficiale. În acest caz, cartea de identitate le va fi anulată.

Cei care locuiesc efectiv la adresa din buletin sau și-au declarat oficial șederea permanentă într-un alt stat al Uniunii Europene nu vor fi afectați de schimbare. Însă cei care stau mai mult timp la o adresă diferită trebuie să își înregistreze temporar domiciliul prin viza de flotant pentru a evita radierea din sistem.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al României ordonanța are scopul de a asigura corectitudinea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor. În acest sens, se va aplica mențiunea „încetat valabilitate domiciliu” pentru persoanele care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de Codul Civil privind veridicitatea informațiilor declarate despre domiciliu.

De asemenea, actul normativ urmărește prevenirea situațiilor în care un număr mare de persoane își stabilesc domiciliul la aceeași adresă fără a locui efectiv acolo. Astfel, se va limita posibilitatea de a declara domiciliul la o adresă unde sunt deja înregistrate mai mult de 10 persoane, această restricție fiind introdusă pentru a reflecta mai bine realitatea socială.