logo

Regulamentul de organizare a serviciului public municipal de salubrizare, în dezbateri


https://www.ipn.md/ro/regulamentul-de-organizare-a-serviciului-public-municipal-de-salubrizare-in-7967_1040140.html

Serviciul public de salubrizare din Chișinău ar putea să fie extins în toate suburbiile municipiului. Fie că este vorba despre persoane fizice, persoane juridice sau instituții publice, accesul utilizatorilor la serviciul de salubrizare se va realiza numai în baza  unui contract de prestare a serviciului, încheiat între operator şi utilizator. Proiectul Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului public de salubrizare în municipiul Chișinău, elaborat de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare, a fost supus miercuri, 21 februarie, consultărilor publice, transmite IPN.

Responsabilii din cadrul Direcției au declarat că este necesar să se ajungă la fiecare cetățean, inclusiv din sectorul particular, astfel încât fiecare proprietar să aibă un contract cu întreprinderea municipală Regia „Autosalubritate”. De asemenea, serviciul trebuie extins în suburbii. În unele localități se fac deja contracte cu „Autosalubritate”, însă trebuie să existe un serviciu unic în tot municipiul Chișinău. Reprezentanții DGLCA au mai spus că mulți cetățeni evită încheierea unui contract cu operatorul, deși generează deșeuri. Și în aceste circumstanțe este necesar un mecanism clar, care să prevadă obligativitatea semnării unui contract cu toate gospodăriile, iar în caz contrar să se aplice sancțiuni.

Proiectul regulamentului definește indicatorii de performanță, condițiile tehnice, raporturile dintre operator și utilizator, modul de tarifare, facturare şi încasare a contravalorii serviciilor efectuate. Proiectul prevede o serie de activități de salubrizare: măturatul, spălatul, stropirea şi întreținerea căilor publice. Alte activități prevăzute sunt: curățarea zăpezii de pe căile de acces şi transportarea acesteia în locurile special-amenajate. De asemenea, este prevăzută pre-colectarea, colectarea şi transportarea deșeurilor municipale, inclusiv a deșeurilor toxice periculoase din deșeurile menajere, cu excepția celor cu regim special de transportare.

Prezent la consultări, vicedirectorul Regiei „Autosalubritate”, Alexandru Pajură, a declarat că în asigurarea unui serviciu de salubrizare eficient este nevoie de partajarea clară a responsabilităților. Nu este real ca o regie să asigure tot spectrul de salubrizare. Trebuie să stabilească cine este responsabil de colectarea deșeurilor, cine este responsabil de măturat, de spălarea străzilor sau de presărarea antiderapantului.

În cadrul consultărilor publice s-a convenit crearea unui grup de lucru care va lucra la îmbunătățirea regulamentului. Grupul va fi format din angajații subdiviziunilor administrației publice locale, experți în domeniu, precum şi reprezentanți ai societății civile.