logo

Regulament privind modul de trecere a frontierei cu mărfuri supuse controlului ANSA


https://www.ipn.md/ro/regulament-privind-modul-de-trecere-a-frontierei-cu-marfuri-supuse-controlului-a-7966_1043503.html

Cantitatea mărfurilor de origine animală și non-animală care poate fi transportată peste frontiera de stat în scopuri personale va fi reglementată. Potrivit autorităților, lacuna în legislație favorizează contrabanda de mărfuri de acest tip, iar cantitatea de mărfuri transportate de persoane sub pretext de uz personal se cifrează la sute de kilograme, inspectorii vamali nefiind împuterniciți de legislația în vigoare pentru a interveni. Lista mărfurilor, dar şi cantitățile permise se regăsesc într-un proiect de hotărâre, expus spre consultări publice, transmite IPN.

Conform regulamentului propus, se interzice introducerea de către persoanele fizice a cărnii şi a organelor comestibile, dar şi a cârnăciorilor, salamurilor și produselor similare din carne, din organe sau din sânge. De asemenea, este interzis laptele și produse lactate de toate tipurile, excepție fiind laptele praf pentru sugari, alimente pentru sugari și produse alimentare speciale necesare din motive medicale.

Se permite introducerea produselor pescărești eviscerate, proaspete sau preparate, sau a produselor pescărești prelucrate, cantitatea totală a acestora nedepășind limita de greutate de 20 de kilograme sau greutatea unui singur pește, luându-se în considerare greutatea cea mai mare. La fel, persoanele fizice pot introduce produse animaliere destinate hranei animalelor de companie cu condiția ca acestea să nu depășească limita de greutate de două kilograme.

Proiectul mai prevede optimizarea numărului posturilor de inspecție la frontieră prin reducerea numărului acestora de la 11 la șase. Posturile care vor rămâne vor fi doar cele care au fost construite în 2016 și 2017 și corespund tuturor rigorilor UE. Totodată, proiectul prevede apariția unui post nou la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, Pervomaisk-Kuciurgan.

Proiectul prevede excluderea controlului repetat la frontieră a mărfurilor supuse deja controlului la export de către inspectorii ANSA din subdiviziunile teritoriale. Potrivit autorilor, acest fapt va permite exportul prin orice punct vamal de la frontieră, chiar și prin cele unde nu sunt posturi de inspecție ANSA.