logo

Reglementarea activității zilierilor, votată în primă lectură


https://www.ipn.md/ro/reglementarea-activitatii-zilierilor-votata-in-prima-lectura-7967_1038376.html

Activitățile necalificate, cu caracter ocazional, desfășurate de către zilieri urmează a fi reglementate prin lege. Deputații au votat în primă lectură un proiect de lege care are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forței de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor și obligațiilor angajatorului față de zilier și reglementarea modului de activitate al zilierilor, transmite IPN.

Potrivit proiectului, durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși opt ore de muncă, cinci ore – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani și șapte ore – pentru cei cu vârsta de la 16 până la 18 ani. Timpul de muncă a zilierului nu trebuie să depășească 40 de ore pe săptămână. De asemenea, se prevede ca durata activității executate de un lucrător zilier pentru același beneficiar să nu depășească 90 de zile într-un an calendaristic.

Anastasia Oceretnâi, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat în plenul Parlamentului că se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârșitul fiecărei zile de muncă, conform înțelegerii dintre beneficiar și ziler. Nivelul remunerației pe unitate de timp nu va fi mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe oră, stabilit de către Guvern.

Potrivit inițiativei legislative, plata impozitului pe venit dpentru activitatea prestată de zilier se va efectua de către angajator, în corespundere cu prevederile legislației în vigoare. Conform proiectului, din veniturile obținute din activitatea necalificată cu caracter ocazional exercitată de către zilier nu se rețin contribuții de asigurări sociale de stat și nu se calculează primele de asigurare obligatorie medicală în cotă procentuală. Astfel, zilierul are obligația de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale. De asemenea, zilierul are obligația de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Beneficiarul va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă. Constatarea contravențiilor survenite în urma nerespectării legii se vor efectua de către Inspecția Muncii și Serviciul Fiscal de Stat, iar sancțiunile urmează a fi incluse în Codul Contravențional.

Potrivit autorilor proiectului, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre aceștia 70% sunt implicați în lucrări agricole.