logo

Regizorul Cristian Mungiu, invitatul special al Zilelor Filmului Românesc la Chișinău din acest an


https://www.ipn.md/ro/regizorul-cristian-mungiu-invitatul-special-al-zilelor-filmului-romanesc-7967_1098997.html

Regizorul Cristian Mungiu este invitatul special al ediției a noua a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care se vor desfășura în acest an între 21 și 24 septembrie la cinematograful Cineplex-Loteanu. Toate proiecțiile vor fi cu intrare liberă, transmite IPN.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău vor fi deschise cu proiecția în premieră în Republica Moldova a celui mai recent film realizat de Cristian Mungiu „R.M.N.ˮ (2022). Zilele Filmului Românesc îi dedică celebrului cineast secțiunea Focus din acest an, care va mai cuprinde „4 luni, 3 săptămâni și 2 zileˮ (2007), singurul lungmetraj românesc laureat al prestigiosului premiu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, precum și filmul său de debut, „Occidentˮ (2002).

„R.M.N.” spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

„4 luni, 3 săptămâni și 2 zileˮ le are în prim-plan pe Otilia și Găbiță, două studente care împart aceeași cameră de cămin. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oraș din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea și Găbiță se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiță este însărcinată, avortul este ilegal și niciuna dintre ele n-a mai trecut prin așa ceva până acum.

„Occidentˮ împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași săptămână. Luci și logodnica lui, Sorina, sunt scoși afară din apartament și se trezesc în stradă. Tânăra decide că e timpul să meargă la mormântul tatălui ei și să ceară un „semn”. O sticlă îi lovește în cap și ajung la un spital, ajutați de Jerome. Francezul devine astfel speranța Sorinei de a scăpa de sărăcie. Un alt fir urmărește povestea unei tinere și a mamei ei, care îi caută un soț. Italianul pe care îl găsesc are, la rândul lui, mai multe lucruri de ascuns.

Cristian Mungiu va discuta cu publicul de la Chișinău după proiecțiile cu „R.M.N.” și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zileˮ.

Zilele Filmului Românesc se vor desfășura și în alte șapte orașe din Republica Moldova. Hâncești (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călărași (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălți (30 septembrie – 1 octombrie) și Cahul (7-8 octombrie), unde vor fi prezentate câteva dintre peliculele din selecția de la Chișinău.