logo

Regiunea transnistreană lovită de o criză economică fără precedent, studiu


https://www.ipn.md/ro/regiunea-transnistreana-lovita-de-o-criza-economica-fara-precedent-studiu-7966_1024219.html

Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză economică fără precedent. Pentru anul curent, PIB-ul regiunii ar putea să se contracte cu circa 10-12%, din cauza conjuncturii nefavorabile de pe malul drept al Republicii Moldova şi de pe pieţele externe - instabilitatea în Ucraina, recesiunea economică în Rusia şi scăderea cererii în UE. Concluziile se conţin într-un studiu publicat de Centrul Analitic Expert-Grup, transmite IPN.

În studiu se menţionează că această criză economică a declanşat şi alte două crize - socială şi bugetară. Criza socială se manifestă printr-o scădere a veniturilor populaţiei cu circa 30%, care a dus inevitabil şi la o scădere drastică a consumului, cu 21-22%. La rândul său, criza bugetară s-a caracterizat printr-o creştere de aproape 4,5 ori a restanţelor salariale, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. În consecinţă, administraţia regiunii va trebui să continue măsurile de austeritate, mai ales din cauza unei capacităţi reduse de a acumula venituri fiscale, determinată de restrângerea activităţii economice.

Situaţia este agravată şi de existenţa unui sistem fiscal ineficient în regiune - caracterizat prin lipsa TVA şi pe impozitarea directă a firmelor, dar şi de acutizarea crizei demografice, în condiţiile în care numărul de pensionari depăşeşte numărul persoanelor ocupate.

Pentru următorii 2-3 ani, în regiunea transnistreană se conturează inevitabil cel puţin trei riscuri economice majore. În primul rând, persistă riscul diminuării şi mai rapide a exporturilor, riscul reducerii şi mai drastice a consumului şi riscul apariţiei hiperinflaţiei.

Pentru a stabiliza situaţia, Expert-Grup recomandă implementarea prevederilor Acordului de Asociere care vizează comerţul exterior. În acelaşi timp, este foarte important ca administraţia regiunii să renunţe la practica de a împovăra sectorul privat cu obligaţiile financiare care aparţin în mod normal autorităţilor, în condiţiile în care continuarea acestor practic riscă să ducă la un exod al capitalului privat din regiune.  La fel de importantă este reformarea sistemului fiscal din regiune, prin renunţarea la concentrarea excesivă pe impozitarea directă, prin aplicarea TVA şi prin asigurarea compatibilităţii dintre sistemele fiscale de pe ambele maluri ale Nistrului.