Registrul electronic al alegătorilor ne costă 20 de milioane de lei
https://www.ipn.md/ro/registrul-electronic-al-alegatorilor-ne-costa-20-de-milioane-de-lei-7965_981998.html
Pentru implementarea registrului electronic al alegătorilor este nevoie de 20 de milioane de lei. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru întărirea infrastructurii în localităţile rurale din republică. Subiectul a fost discutat miercuri, 21 aprilie, în cadrul conferinţei internaţionale „Noile Tehnologii în formarea şi utilizarea listelor electorale. Evoluţii şi Perspective”, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Eugeniu Ştirbu, a menţionat că această concepţie a registrului electronic a fost prezentată parlamentului în anul 2008. În document este stipulat un punct care prevede că, până în 2011, acest registru trebuie să fie pus în funcţiune.
Eugeniu Ştirbu a menţionat că prin intermediul registrului se va asigura evidenţa strictă a listelor alegătorilor. În perspectivă, se prevede şi implementarea votului electronic.
„Totul depinde de infrastructura care trebuie formată în primării şi localităţi. În primul rând, trebuie investiţi foarte mulţi bani. Noi am propus ca secţiile de votare să fie desfăşurate în şcoli, majoritatea cărora sunt dotate cu internet, dar vom mai discuta la acest subiect”, a spus preşedintele CEC.
Premierul Vlad Filat a menţionat că procesul electoral trebuie să permită unei ţări să-şi aleagă puterea în mod legal, iar aceasta să fie una reprezentativă. În context, premierul a pledat pentru modificarea legislaţiei electorale, prin introducerea normelor europene, şi a spus că guvernul îşi doreşte şi va depune toate eforturile pentru ca în Moldova să existe condiţii optime pentru exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor. Deja la următoarele alegeri, în Moldova ar trebui să existe un registru electronic al alegătorilor, a subliniat premierul.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a spus că se vor depune toate eforturile ca să fie implementat acest registru. „Acest registru trebuie să exite pentru a putea pune punct pe faptul că puterea aleasă este sub semnul întrebării. O să avem registru şi să se facă ordine. Sunt multe probleme pe care trebuie să le rezolvăm”, a menţionat Mihai Ghimpu.
Potrivit spicherului, CEC mai are mult de făcut pentru a readuce încrederea populaţiei în alegeri ca instrument de exercitare a suveranităţii poporului. „Listele electorale, corectitudinea lor, excluderea „sufletelor moarte”, garantarea faptului că fiecare alegător va exprima doar un singur vot, combaterea turismului electoral – sunt doar câteva obiective pe care organizatorii alegerilor trebuie să le soluţioneze”, a accentuat Mihai Ghimpu.
Proiectul implementării registrului electronic este susţinut de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.