Traiectoria politică traversată de oligarhul georgian Bidzina Ivanișvili a fost benefică pentru ca acesta în 2018 să dețină o majoritate absolută în parlament, să controleze guvernul și multe autorități locale, inclusiv în capitala țării, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.
El subliniază faptul că însuși Ivanișvili recunoaște că a reușit să construiască o verticală a puterii după anul 2016. Datorită votului mixt, formațiunea controlată informal de Ivanișvili a obținut 49% de voturi și respectiv 77% din mandate în parlament. Având o majoritate constituțională, Partidul „Visul Georgian” a decis să modifice sistemul electoral și să revină la sistemul electoral proporțional, astfel înlocuind critica Comisiei de la Veneția cu aprecieri pozitive, relatează Dionis Cenușa.
El consideră că algoritmul politic moldovenesc a fost mai complicat pentru concentrarea mai rapidă a puterii de către Vladimir Plahotniuc, care în perioada 2009-2015 a guvernat în coaliții mai numeroase, dar și cu altă forță politică mai puternică – Partidul Liberal Democrat.
Doar începând cu 2016, formațiunea lui Vladimir Plahotniuc și-a consolidat supremația politică, absorbind segmente importate din PLDM și Partidul Comuniștilor. Pentru a crea aparențele unei guvernări în coaliție și respectiv a redistribui nemulțumirea publică, anturajul lui Vladimir Plahotniuc a contribuit la formarea Grupului Partidului Popular European din Moldova.
În comparația cu Ivanișvili, explică politologul, poziția politică a lui Vladimir Plahotniuc este contestată de categorii largi de cetățeni pentru că a fost cristalizată în baza unor scheme non-democratice și non-electorale.
Din acest considerent, afirmă Dionis Cenușa, probabil inspirat din experiența georgiană, dar și cea ucraineană, unde prezența oligarhilor este și mai masivă, Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat hotărăsc să introducă votul mixt în iulie 2017, neglijând critica societății civile, a opoziției și a partenerilor externi.
Graba cu care Vladimir Plahotniuc a forțat deciziile politice în favoarea votului mixt este practic invers proporțional cu viteza cu care partidul lui Ivanișvili a setat perioada pentru renunțarea la votul mixt în Georgia, punctează politologul. Astfel, deși opoziția georgiană cerea în 2014 votul proporțional deja pentru 2016, iar ulterior pentru 2020, partidul lui Ivanișvili l-a stabilit pentru îndepărtatul 2024, explică Dionis Cenușa.
El subliniază ideea că obiectivul urmărit de Vladimir Plahotniuc este supraviețuirea politică a sistemului său, fără de care el nu va dispune de imunitate și respectiv impunitate. Din aceste raționamente, Vladimir Plahotniuc ignoră critica opoziției și îngrijorările partenerilor externi. Deocamdată, regimul oligarhic moldovenesc a acționat cu intransigență, ceea ce a provocat consecințe negative pentru interesele naționale, precum amânarea asistenței macro-financiare a UE și a creat un precedent negativ în regiune, concluzionează politologul.