logo

Regim de operațiuni antiteroriste impus în orașul Moscova și regiunile Moscova și Voronej


https://www.ipn.md/ro/regim-de-operatiuni-antiteroriste-impus-in-orasul-moscova-si-7965_1097807.html

Comitetul Național Antiterorist a anunțat introducerea unui regim de operațiune antiteroristă în orașul Moscova și regiunile Moscova și Voronej, transmite Agenția informațională a Rusiei TASS, citată de IPN.

Este pentru prima dată când un regim de operațiuni antiteroriste este impus în aceste regiuni. Decizia a fost luată după ce grupul Wagner (parte a războiului pe care îl poartă Federația Rusă în Ucraina), a inițiat o rebeliune armată. Mai multe coloane supuse șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, dotate inclusiv cu tancuri, înaintează spre Moscova. Procuratura statului rus l-a inculpat oficial pe Evgheni Prigojin de rebeliune armată.

În această dimineață, președintele rus, Vladimir Putin, într-o adresare către națiune, a calificat situația ca pe „o acțiune de înaltă trădare” și „o lovitură în spate țării și poporului”. Acesta a remarcat că împotriva Rusiei este îndreptată practic toată mașinăria militară, economică și informațională a Occidentului. Rusia de astăzi duce o luptă dură pentru viitorul său, respingând agresiunea neonaziştilor şi a stăpânilor lor. „Luptăm pentru viața și siguranța poporului nostru, pentru suveranitatea și independența noastră. Pentru dreptul de a fi și de a rămâne Rusia - un stat cu o istorie de o mie de ani”, a declarat Vladimir Putin, adresându-se națiunii.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat pe pagina sa de Telegram că la Moscova se iau măsuri antiteroriste, de consolidare a măsurilor de securitate ca răspuns la informațiile primite. Au fost introduse controale suplimentare pe trasee. Mai multe evenimente publice sunt anulate.

O operațiune antiteroristă este un regim juridic care permite o serie de măsuri și restricții temporare. Printre acestea se numără verificări de identitate, sporirea măsurilor de ordine publică, controlul și restricționarea comunicațiilor telefonice, utilizarea vehiculelor aparținând organizațiilor indiferent de proprietar, suspendarea operațiunilor din industriile periculoase, evacuarea temporară a persoanelor, restricționarea traficului de vehicule și pietoni pe străzi.