Regimul din regiunea transnistreană nu poate fi numit de ocupație din punctul de vedere al dreptului internațional, dar din punct de vedere politic – este regim de ocupație. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Expertul în drept internațional și purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, susține că din punctul de vedere al dreptului internațional în cazul Transnistriei nu se poate vorbi despre un regim de ocupație și trupele Grupului operativ rusesc nu sunt trupe de ocupație. „Din punct de vedere al dreptului internațional, nu este regim de ocupație. Politic – e altceva”, spune Vitalie Gamurari.
Analistul Anatol Țăranu consideră că din punct de vedere politic pot fi folosite diverse caracteristici pentru regiunea transnistreană. Potrivit lui, în zona transnistreană există o rebeliune anticonstituțională și anume așa poate fi calificată și din punctul de vedere al dreptului internațional. „În zona transnistreană se găsesc două forme de unități militare – unitățile paramilitare ale regimului separatist, care nu se supun niciunui drept internațional, sunt în afara legii și sunt reprezentanți ai unei armate străine care sunt subordonați comandamentului militar al Federației Ruse, dar care se găsesc pe teritoriul Republicii Moldova ilegal, adică neavând niciun statut juridic”, spune Anatol Țăranu.
Potrivit lui, până în prezent contingentul militar rus nu are niciun statut juridic, el stă pe teritoriul Republicii Moldova ca niște oaspeți nepoftiți, respectiv – armată de ocupație. „Cum altfel putem să-l categorisim? Nu putem să facem acest lucru din punctul de vedere al dreptului internațional, dar din punct de vedere politic este vorba despre o armată de ocupație”, a afirmat Anatol Țăranu.