Regia „Autosalubritate” şi-a intensificat activităţile de transportare a deşeurilor menajere în capitală
https://www.ipn.md/ro/regia-autosalubritate-si-a-intensificat-activitatile-de-transportare-a-deseurilo-7967_967989.html
Regia „Autosalubritate” şi-a intensificat activităţile de transportare a deşeurilor menajere în sectorul Ciocana, unde autospecialele transportă deşeurile de trei ori pe săptămână, faţă de două ori până nu demult.
Şeful Regiei, Tudor Maniv a comunicat luni, 14 ianuarie, în cadrul şedinţei operative de la Primăria municipiului Chişinău, că şi în celelalte sectoare, până la 1 martie, ar urma să fie pus în aplicare un calendar de transportare de trei ori pe săptămână a deşeurilor. Potrivit lui, în termen de o lună vor începe să fie mai frecvent transportate deşeurile din sectorul Centru, Buiucani şi Râşcani, iar până la începutul primăverii – şi în sectorul Botanica. Activităţile mai ample de transportare a deşeurilor au început la Ciocana, pentru că în acest sector se acumulează cel mai mare volum de deşeuri.
Maniv a menţionat că recent Regia a organizat o licitaţie publică pentru procurarea a 10 autospeciale de marca ZIL pentru transportarea deşeurilor. Alte 7 astfel de unităţi urmează să fie procurate în cadrul unei alte licitaţii publice din luna curentă. După această achiziţie, spune Maniv, vom dispune de numărul necesar de autospeciale pentru transportarea mai operativă a deşeurilor din municipiu.
De asemenea, în cadrul viitoarei licitaţiei, Regia „Autosalubritate” intenţionează să procure cca 1500 de containere pentru gunoi de producţie germană şi, totodată, va comanda fabricarea containerelor la întreprinderile din Chişinău.
Pretorul sectorului Ciocana, Galina Bostan, a menţionat că majorarea de la două la trei zile a transportării deşeurilor în sector este un lucru bun, însă în cazul multor cartiere este necesară transportarea zilnică a deşeurilor. De asemenea, o problemă este că din 4 mii de agenţi economici din sector doar 700 au încheiate contracte cu regia „Autosalubritate”, iar restul se folosesc gratuit de containerele de la blocurile de locuinţe.
Potrivit lui Maniv, din 17 mii de agenţi economici din capitală doar 30% au încheiate contracte de transportare a deşeurilor. Cei care nu au astfel de contracte au fost vizitaţi după sărbători de către organele de poliţie şi colaboratori ai medicinii preventive, fiindu-le aplicate amenzi, a mai spus Tudor Maniv.
Activităţile mai ample de salubrizare a municipiului au fost iniţiate de Regia „Autosalubritate” după ce autorităţile locale au dublat normele de transportare a deşeurilor din municipiu. Începând cu luna decembrie locuitorii capitalei şi cei din suburbii plătesc mai mult pentru evacuarea deşeurilor menajere. Pentru transportarea deşeurilor se achită în prezent 5,6 lei lunar faţă de 2,8 lei de către fiecare locatar al apartamentului şi 11,2 lei faţă de 5,8 lei de către fiecare locatar al imobilelor din sectorul particular.
Autorităţile au considerat că normele anterioare de un metru cub deşeuri menajere anual pentru fiecare locatar la bloc şi doi metri cubi pentru cei din sectorul particular, fiind aprobate încă în anul 1986, erau depăşite de situaţia care s-a schimbat în timp odată cu apariţia noilor tipuri de ambalaje, cum sunt sticlele de plastic şi ambalajele tetra pack. Astfel, Regia „Autosalubritate” transporta zilnic cu peste 1000 metri cubi mai mult decât volumele stabilite.