Refugiaţii transnistreni ameninţă că vor picheta Primăria Chişinău
https://www.ipn.md/ro/refugiatii-transnistreni-ameninta-ca-vor-picheta-primaria-chisinau-7967_974685.html
Refugiaţii transnistreni vor picheta marţi, 24 martie, sediul Primăriei municipiului Chişinău, fiind nemulţumiţi de modul în care sunt întocmite listele persoanelor intern deplasate din raioanele de est ale R. Moldova, care urmează să fie asigurate cu apartamente în cel de-al doilea bloc pentru persoanele intern deplasate, din strada Nicoale Milescu Spătaru, transmite Info-Prim Neo.
Nemulţumirea cea mai mare a refugiaţilor vine din refuzul autorităţilor locale de a include în această listă pe un nume - Nicolae Cebotari, invalid de gradul întâi, participant la lichidarea avariei de la Cernobâl, veteran al războiului de pe Nistru, cavaler al ordinului „Ştefan cel Mare”. Preşedintele asociaţiei „Mişcarea Refugiaţilor Transnistreni”, Anatolie Bâzgu, a declarat luni, 23 martie, într-o conferinţă de presă că în şedinţa din 20 martie, Comisia de lucru pentru examinarea dosarelor refugiaţilor a refuzat să-l includă pe listă pe motiv că el a primit deja o locuinţă din partea statului. Mai mult decât atât, Bâzgu susţine că primarul interimar al capitalei, Vlad Coteţ, l-ar fi ameninţat cu răfuială, în cazul în care va organiza acţiuni de protest legate de acest subiect până la alegeri. „Vlad Coteţ m-a rugat să rămân un minut după şedinţă şi mi-a spus că în spatele lui stă o forţă politică ce va câştiga alegerile şi mă va pune la punct”, a relatat Bâzgu.
Anatolie Bâzgu insistă că veteranul are dreptul legal la îmbunătăţirea condiţiilor de trai. „Apartamentul în care locuieşte familia de Cebotari, compusă din patru persoane, este cu două odăi, la etajul 7, într-un bloc neadaptat pentru accesul persoanelor în scaune cu rotile. Ca şi invalid de gradul întâi el are dreptul la o odaie suplimentară de 10 m.p.”, a spus preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni.
Nicolae Cebotari spune că se descurcă foarte greu în spaţiul restrâns al apartamentului său. „Locuim cu cei doi copii într-un apartament de 27 m.p. Căruciorul se învârteşte în cele două camere şi distruge totul în jur. Aş vrea ca această comisie să vină să mă ridice pe scări vreo două zile şi atunci să-mi spună dacă am sau nu dreptul la îmbunătăţirea condiţiilor de trai”, a spus Cebotari. Soţia sa, Valentina, s-a plâns că este bolnavă de rinichi şi nu mai are puteri să ridice scaunul cu rotile pe scări.
Pe de altă parte, primarul interimar Vlad Coteţ spune că Nicolae Cebotari nu a fost exclus din listă. „În primul rând, eu, ca membru a comisiei, împreună cu Dumitru Stoicev, şeful secţiei asistenţă locativă şi imobiliară, am votat pentru ca Cebotari să fie inclus în listă. Ceilalţi membri ai comisiei au fost împotrivă. Asta însă nu înseamnă că el a fost exclus totalmente, ci faptul că dosarul va fi reexaminat”, a spus Coteţ. În ceea ce priveşte ameninţarea, Vlad Coteţ a spus că aceste învinuiri sunt nişte „aberaţii”.
Alte nemulţumiri ale refugiaţilor ţin de faptul că autorităţile din Chişinău nu au transferat agenţilor economici care construiesc blocul din strada Milescu Spătaru bani – tranşele pentru anul 2008 şi 2009, fapt ce ar putea duce la sistarea lucrărilor. De asemenea, ei sunt îngrijoraţi de faptul că primul bloc nu a fost până în prezent înregistrat la Oficiul teritorial Cadastral Chişinău.
Guvernul a decis în anul 2004 să construiască în perioada 2005-2007 spaţiu locativ pentru persoanele intern deplasate. Consiliul municipal Chişinău a atribuit terenuri pentru construcţia a două blocuri locative. Primul bloc cu 80 de apartamente, din strada Ginta Latină, a fost dat în exploatare în martie 2008. Blocul din strada Milescu Spătaru, cu alte 80 de apartamente, urmează să fie dat în exploatare în decembrie 2009.