Refugiaţii se vor simţi mai confortabil în Moldova
https://www.ipn.md/ro/refugiatii-se-vor-simti-mai-confortabil-in-moldova-7967_988751.html
Crearea unui laborator medical, instruirea refugiaţilor, angajarea unora dintre ei în câmpul muncii, acordarea unui loc de trai sau repararea locuinţei sunt unele dintre rezultatele obţinute în urma implementării proiectul „Consolidarea condiţiilor de azil şi protecţie internaţională în Republica Moldova” din cadrul Programului AENEAS al Comisiei Europene. Proiectul a fost implementat de Asociaţia „Salvaţi Copiii Moldova” (SCM) cu sprijinul Uniunii Europene şi al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Rezultatele proiectului au fost prezentate joi, 3 martie, în cadrul ceremoniei de încheiere a proiectului. Coordonatorul proiectului, Roman Leahu, a declarat că proiectul a fost implementat în două componente sistematizate pe domenii specifice.
Prima etapă a presupus crearea unui laborator medical şi procurarea echipamentului medical, pentru a oferi noilor solicitanţi de azil examen medical şi servicii medicale de calitate. De asemenea, această componentă a inclus şi instruirea personalului care activează în cadrul laboratorului, a subliniat Roman Leahu.
A doua componentă a cuprins un set de măsuri care au urmărit facilitarea integrării refugiaţilor şi beneficiarilor de protecţie umanitară în Republica Moldova, a declarat coordonatorul proiectul şi a enumerat printre activităţi cursurile de limba română, crearea unei biblioteci, instruirea cu privire la însuşirea unei meserii, asistenţa pentru plasarea în câmpul munci, documentarea beneficiarilor de protecţie umanitară cu buletine de identitate.
Printre activităţile care fac parte din cea de a doua componentă este, de asemenea, reabilitarea caselor pentru familiile de refugiaţi sau identificarea comunităţilor de găzduire a refugiaţilor. În cadrul proiectului au fost editate un şir de publicaţii informative pentru refugiaţi, a notat Roman Leahu.
Vasile Batcu, preşedintele SCM, a declarat că echipa de implementare a proiectului s-a confruntat cu unele greutăţi cauzate de criza economică şi politică creată în ţară. El a menţionat implicarea reprezentanţei ICNUR în Republica Moldova, a organizaţiei neguvernamentale „Societatea pentru Refugiaţi” şi a „Centrului de Caritate pentru Refugiaţi”. La fel, preşedintele asociaţiei a subliniat rolul Ministerului Afacerilor Interne ca autoritate guvernamentală ce se ocupă cu problemele refugiaţilor care, de asemenea, a oferit 20% co-finanţare la proiect din bugetul de stat, spaţiu pentru laboratorul medical şi a suportat cheltuielile pentru lucrările de reparaţie a încăperilor destinate laboratorului.
Bugetul proiectului a fost de 625 000 de euro şi a fost implementat în perioada 2008-2011.