logo

Reformele nu pot avea succes fără descentralizarea puterii, opinie


https://www.ipn.md/ro/reformele-nu-pot-avea-succes-fara-descentralizarea-puterii-opinie-7967_1017703.html

Implementarea reformelor în Republica Moldova nu se va solda cu succes dacă nu se va recurge la descentralizarea puterii. Declaraţia aparţine lui Viore Furdui, director executiv al Congresului Autorităţiloe Locale din Moldova şi a fost lansată in cadrul emisiunii "Loc de dialog" de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Potrivit lui Furdui, Republica Moldova a rămas cu mult în urma ţărilor dezvoltate la capitolul ce tine de descentralizarea puterii. „Guvernanţii noştri trebuie să înţeleagă că problemele oamenilor nu pot fi soluţionate dându-se indicaţii din cabinet. Este necesar de a acorda o autonomie largă autorităţilor publice locale. Anume autorităţile publice locale reprezintă acea verigă dintre cetăţean şi putere”, a argumentat Furdui.

Viorel Furdui a mai adăugat că Republica Moldova are nevoie stringent de o reformă privind administraţia publică în sensul decentralizării ei, însă această reformă trebuie de efectuat cu o maxima prudenţă. „A fost semnat şi ratificat Acordul de Asociere cu UE, care conţine mai multe prevederi în domeniul administraţiei publice. Iar reformele care au demarat şi care urmează a fi implementate în ţara noastră nu au sorţi de izbândă fără descentralizarea puterii”, a atenţionat Furdui.

Directorul Congresului Autorităţilor Publice Locale a îndemnat politicienii să continue şi să nu blocheze puţinele reforme care au demarat privitor  la autonomia administraţiilor publice locale. „Sunt mai multe forţe care încearcă să blocheze reformele privind descentralizarea puterii. Eu chem ca să nu fie întrerupt procesul de decentralizare care, practic, abia a început. Este vorba, în primul rând, de finanţele publice locale. Este foarte important să ducem această reformă până la capăt, dar nu cum se practică de obicei în Republica Moldova: sunt demarate o sumedenie de reforme, dar nu sunt duse până la capăt”, a spus Furdui.