Reformele lente duc la neîncrederea societăţii în măsurile anticorupţie, declaraţii
https://www.ipn.md/ro/reformele-lente-duc-la-neincrederea-societatii-in-masurile-anticoruptie-declarat-7967_1002076.html
Neîncrederea societăţii faţă de măsurile anticorupţie este alimentată de implementarea necorespunzătoare a cadrului legislativ, formalismul în realizarea activităţilor anticorupţie şi sancţionarea neadecvată a persoanelor învinuite de comiterea actelor de corupţie. Şi procesul lent de implementare a reformelor instituţionale are doza sa de vină. Opiniile respective au fost expuse la Conferinţa Naţională Anticorupţie, organizată de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), luni, 10 decembrie, transmite Info-Prim Neo.
Premierul Vlad Filat a menţionat, în deschiderea conferinţei, că angajamentele faţă de comunitatea internaţională nu sunt asumate doar pentru a arăta Uniunii Europene sau altor parteneri străini cât de buni raportori suntem, ci sunt în beneficiul poporului moldovenesc. „Lupta împotriva corupţiei nu poartă caracter periodic. Este nevoie să o avem ca şi prioritate absolută. În acest an am avut un şir de acţiuni care vizează reforma în acest sens, reforma CNA, instituirea Comisiei Naţionale de Integritate. Mai e un şir de legi necesare de aprobat”, a remarcat premierul.
Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a menţionat în aceeaşi conferinţă, că ţara a înregistrat progrese în domeniul combaterii corupţiei. El a spus că, pe lângă faptul că este o bază a dezvoltării Republicii Moldova, prevenirea şi combaterea corupţiei se regăseşte ca prioritate în Planul de acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize.
Ambasadorul SUA, William Moser, a declarat că Moldova este pe calea cea dreaptă în ceea ce ţine combaterea corupţiei. Pentru accelerarea acestui proces, statul ar trebui să aplice politica toleranţei zero faţă de fenomenul corupţiei.
Cei prezenţi au mai menţionat că întreaga societate trebuie să se angajeze în lupta cu acest fenomen negativ şi că trebuie să poarte responsabilitate egală atât cei care iau mită, cât şi cei care dau. Oficialii consideră că, atunci când nu va fi nimeni care să ofere mită, nu vor fi nici de acei care iau.
În cadrul conferinţei a fost prezentat raportul CNA şi acţiunile de reformare a Ministrului Afacerilor Interne şi sistemului justiţiei. De asemenea, s-a discutat despre implicarea tuturor actorilor în combaterea fenomenului corupţiei.