logo

Reforme fiscale asumate de PDM


https://www.ipn.md/ro/reforme-fiscale-asumate-de-pdm-7965_1043134.html

Impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice va fi redus de la 18% la 12%. Contribuția angajatorului la bugetul asigurării sociale de stat urmează a fi redusă de la 23% la 18%, iar scutirea personală privind impozitul pe venit va fi majorată până la 24 de mii de lei. Măsurile au fost anunțate de către premierul Pavel Filip, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, în cadrul tradiționalului briefing după ședința săptămânală a formațiunii, transmute IPN.

Potrivit lui Pavel Filip, pentru a combate evaziunea fiscală din domeniul serviciilor hoteliere, restaurante și cafenele se propune reducerea cotei TVA de la 20% la 10%. Agenții economici din domeniul dat cu venituri de sub 1,2 milioane de lei vor plăti un impozit operațional de 4%, iar ceilalți vor trebui să plătească un impozit pe venit de 12% și să se înregistreze obligatoriu ca plătitori de TVA de 10%.

Cât ține de activitatea taximetriștilor, premierul a anunțat că se va veni cu un regim special de impozitare a angajaților care au un salariu de până la 10 mii de lei pe lună. Aceștia vor achita un impozit fix de 500 de lei pe lună. Asigurarea socială și cea medicală la fel va reprezenta o sumă fixă anuală, care încă nu este estimată. Potrivit lui Pavel Filip se propune majorarea amenzilor pentru ilegalitățile comise de către taximetriști. Aceștia vor fi obligați să ofere bon de casă. Dacă nu o vor face, clienții vor fi în drept să nu plătească călătoria.

Pavel Filip a mai spus că prezenta în economia națională a resurselor financiare și a bunurilor nedeclarate dea lungul mai multor ani este o problemă. Astfel, se propune declararea voluntară a acestora. Pentru fondurile bănești se va depune o cerere și se va achita o taxă de 3% din sumă, pentru a investiga dacă banii nu sunt proveniți din evaziuni fiscale și infracțiuni. De acest mecanism nu vor putea beneficia cei care au deținut funcții publice după anul 2009.

În sprijinul agenților economici care realizează exporturi, se propune majorarea de la doi la trei ani a termenului limită de repatriere a valutei și micșorarea de două ori a amenzilor de întârziere pentru mijloacele nerepatriate: de la 0,1% la 0,05% pe zi. Totodată se va reduce de la 40% la 18% amenda pentru mijloacele nerepatriate în termenele stabilite.

Cât privește amenzile și penalitățile aferente bugetului public național, care nu au fost plătite cu anii de către agenții economici, se va veni cu anularea acestora cu condiția că vor fi achitate impozitele și taxele curente până la o dată anumită.

Referitor la presiunile asupra mediului de afaceri din partea organelor de forță cu funcții de control, premierul a spus că o serie de infracțiuni vor fi investigate doar de către procurori și doar după constatarea organelor de control. Subiecții unor infracțiuni economice vor fi eliberați de răspundere penală cu condiția eliminării încălcării, plății prejudiciului și amenzii duble.

Arestul preventiv se va aplica într-o manieră mai restrânsă și cu reguli foarte clare. Perchezițiile vor fi supuse unor reguli mai severe, controlul la fața locului se va face doar după controlul documentelor în oficiu. Vor fi limitate atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate legate de investigarea infracțiunilor economice. Va fi instituită răspunderea legală pentru funcționarii care nu respectă termenele sau refuză neîntemeiat eliberarea actelor permisive.

Pavel Filip susține că aceste măsuri vor combate economia tenebră, achitarea salariilor în plic, vor duce la majorarea pensiilor, salariilor, mai multe contribuții la fondul social și la bugetul de stat.