logo

Reformarea țării se face nu pentru UE, ci pentru cetățeni – oficial german


https://www.ipn.md/ro/reformarea-tarii-se-face-nu-pentru-ue-ci-pentru-7967_1070369.html

Procesul de reformare a țării se face nu pentru UE, ci pentru cetățeni și țară. O spune Dirk Wiese, membru al Bundestagului german, coordonator privind cooperarea inter-societală cu Rusia, Asia Centrală și statele Parteneriatului Estic din partea Guvernului Federal German. În cadrul unui eveniment public organizat la Chișinău, la subiectul integrării europene a Republicii Moldova, Dirk Wiese a menționat că Germania desfășoară mai multe proiecte în Moldova care ajută la dezvoltarea țării, transmite IPN.

În viitorii ani, Republica Federală vrea să pună accentul pe dezvoltarea economică a Moldovei, pe susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și a femeilor în afaceri. Dirk Wiese a apreciat încercarea autorităților de a identifica noi căi de aprovizionare a țării cu resurse energetice. Și Germania a avut discuții cu partenerii ucraineni și va încerca să contribuie la acest proces. „Noi spunem foarte clar că noi sprijinim foarte mult  ideea de sprijin financiar din partea UE, FMI, Băncii Mondiale. Puteți face multiple reforme la nivel de hârtie, dar avem nevoie și de rezultate”, a declarat oficialul german.

În contextul discuțiilor despre unele practici ilegale admise, implicit despre furtul miliardului, ambasadoarea Germaniei în Moldova, Angela Ganninger, a declarat că acea comisie de anchetă creată de Parlament are funcții diferite de cele pe care le au comisiile de anchetă în Germania. „Mie mi se pare că comisia de anchetă din Republica Moldova nu are suficiente capacități de anchetă. Noi vom analiza ca să vedem cum putem sprijini activitatea acestei comisii”, a remarcat ambasadoarea.

Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a menționat în cadrul evenimentului că Moldova este restantă la capitolul implementarea valorilor europene. Procesul de reformă trebuie să vizeze interesele cetățenilor și să ajute la apropierea țărilor Parteneriatului Estic de statul de drept, de o democrație funcțională. Iulian Groza spune că există multe oportunități în cadrul existent al politicilor europene. În contextul lor este posibilă integrarea sectorială mai profundă. Unul din exemple ar fi tarifele pentru roaming, de exemplu, sau aderarea la zona unică de plăți. Directorul IPRE consideră că este un factor pozitiv faptul că UE a decis descentralizarea suportului pe care-l oferă Moldovei și este bine să susțină anumiți actori pentru a promova politicile.

Evenimentul public: „Integrarea europeană a Republicii Moldova și actualul context politic: o viziune germană” a fost organizat de Fundația Friedrich Ebert.