Reforma sectorului de securitate şi apărare ca parte componentă a parteneriatului Moldova - NATO
https://www.ipn.md/ro/reforma-sectorului-de-securitate-si-aparare-ca-parte-componenta-a-parteneriatulu-7965_984620.html
Un obiectiv distinct cu privire la reforma sectorului de securitate şi apărare al ţării a fost inclus în varianta actualizată a Planului Individual de acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova - NATO (IPAP). O variantă actualizată şi perfecţionată a Planului a aprobat guvernul în ultima sa şedinţă, transmite Info-Prim Neo.
Vicepremierul Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, a menţionat că actualizarea s-a făcut în scopul racordării prevederilor documentului la priorităţile statului în aspectele ce ţin de consolidarea controlului democratic al forţelor armate, cooperarea ştiinţifică şi energetică, precum şi în domeniul protecţiei civile şi pregătirii pentru acţiuni în situaţii excepţionale.
„Elementul inedit al IPAP actualizat îl constituie includerea unui obiectiv distinct cu privire la reforma sectorului de securitate şi apărare, care ar permite sporirea nivelului de transparenţă şi eficienţă al acestuia şi apropierea de standardele occidentale. De asemenea, o mai mare atenţie în această variantă actualizată este acordată instruirii militare, pregătirii pentru situaţii excepţionale”, a precizat Leancă.
Ministrul a mai spus că IPAP actualizat a fost susţinut de autorităţile şi instituţiile naţionale interesate, ale căror obiecţii şi propuneri au fost acceptate la definitivarea acestuia sub egida Comisiei Naţionale pentru implementarea IPAP, precum şi de către Secretariatul Internaţional NATO .
Planului Individual de acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO în vigoare a fost adoptat la 6 iulie 2006.