logo

Reforma Procuraturii: standarde europene și bune practici


https://www.ipn.md/ro/reforma-procuraturii-standarde-europene-si-bune-practici-7967_1022937.html

Reforma Procuraturii şi importanţa acesteia în societate a fost dezbătută în cadrul conferinţei internaţionale „Reforma Procuraturii: standarde europene și bune practici”, organizată la Chişinău de către Consiliul Europei. Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Danemarcei, informează IPN.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre rolul Procuraturii pentru societate, importanţa modernizării acestei instituţii şi au fost aduse drept exemplu experienţele internaţionale. „Proiectul din care face parte evenimentul de astăzi are două obiective de bază: reforma Procuraturii şi reforma instituţiei ombudsmanului. Sperăm că proiectul noii Legi a Procuraturii, care se află acum în Parlament, va fi votat şi vom putea merge la următoarea etapă, care este mai importantă – implementarea acestei legi”, a declarat Ghenadie Barba, șef adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău.

„Actualmente, trecem prin etape importante de schimbări, modernizarea Procuraturii. Cuvântul „reformă” este la ordinea zilei. Necesităţile unor schimbări mai profunde sunt obiective, ele derivă atât din recomandările internaţionale, cât şi din angajamentele pe care şi le-a asumat Republica Moldova pe plan internaţional şi naţional. Societatea vrea schimbări, societatea vrea să vadă în Procuratură o instituţie în care să aibă mai multă încredere”, a menţionat procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin.

Participanţii la eveniment au remarcat că, la nivel instituţional, Moldova are nevoie de schimb de experienţă cu alte state şi preluarea bunelor practici în acest domeniu. „Instrumentele pe care i le oferă legislaţia Procuraturii nu sunt suficiente pentru ca actul de justiţie în care este implicată  să fie pe placul tuturor cetăţenilor. Schimbarea trebuie să fie un proces permanent, dacă e îndreptată pentru a răspunde la aşteptările cetăţeanului. Un exemplu bun este noua Lege a Procuraturii, care a fost aprobată în prima lectură în Parlament. Este un act foarte bun care trebuie dezvoltat cu un şir de alte documente subordonate acestui document”, a menţionat ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari.

În cadrul evenimentului, experţi de peste hotare au împărtăşit experienţele statelor din care fac parte în ceea ce priveşte structura, statutul, rolul şi competenţele procuraturii în sistemul de justiţie penală.