logo

Reforma patentei de întreprinzător – reformă de dragul reformei, declarație


https://www.ipn.md/ro/reforma-patentei-de-intreprinzator-reforma-de-dragul-reformei-declaratie-7966_1097368.html

Persoanele care desfășoară activitate în baza patentei de întreprinzător se declară nemulțumite de reforma anunțată de ministrul Dumitru Alaiba, prin care, de la 1 iulie, activitatea în bază de patentă urmează a fi înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. „Luați mâna de pe patentă și nu faceți reforme de dragul reformei”, a declarat Olga Ceapchi, deținătoare de patentă, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Femeia s-a adresat și avocatului poporului, Ceslav Panico, spunând că mii de oameni riscă să-și piardă locul de muncă în urma respectivei reforme.

Olga Ceapchi a adăugat că patenta de întreprinzător este sursa de supraviețuire a peste cinci mii de oameni din Moldova, care după data de 1 iulie riscă să rămână fără bucata de pâine. Titularii de patentă din întreaga republică au început să bată alarma încă înainte de Anul Nou, în septembrie 2022. Au scris scrisori la principalele instituții în stat, dar timp de jumătate de an nu au fost auziți. Apoi, s-au făcut negocieri mimate la Ministerul Economiei, unde din start li s-a pus piciorul în prag pentru a-i impune să treacă la o altă formă de activitate, fără a studia situația reală din Moldova.

Prezent la conferință, Ruslan Verbițchi, consilier municipal și titular de patentă, consideră că a venit timpul ca guvernarea să demonstreze prin pași concreți că parcursul european este într-adevăr o prioritate, iar politicile economice și sociale pe care le promovează sunt în folosul cetățenilor și nu în detrimentul acestora. El spune că Dumitru Aliaba refuză să le prelungească patenta, de la 1 iulie 2023, la peste 10 mii de persoane și îi impune să treacă la întreprinderi individuale, care necesită aparat de casă, contabil și alți angajați calificați.

În opinia sa, această acțiune nechibzuită se va răsfrânge asupra comercianților care sunt în mare parte pensionari și care au găsit un mod de activitate să se întrețină din cauza pensiilor mizere pe care le primesc de la stat, iar ținând cont de vârsta lor, este un risc pentru ei să greșească din întâmplare în cazul operațiunilor cu bonul de casă. Amenzile în așa situații depășesc 25 de mii de lei.

Potrivit consilierului municipal, ministrul Alaiba urmărește distrugerea businessului mic și mijlociu, închiderea piețelor din întreaga țară și favorizarea companiilor străine și magazinelor mari din Moldova. Dacă piețele din Chișinău mai activează în firme, atunci piețele din raionale riscă să dispară definitiv, iar zeci de mii de oameni riscă să rămân fără sursă de existență.

Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, membra unui grup de titulari de patentă, a venit cu mai multe propuneri care, în opinia sa, vor permite legalizarea economiei tenebre. Este vorba despre permiterea oricărui cetățean din țară să deschidă o mică afacere în baza patentei, revizuirea punctului ce ține de asigurarea socială din Legea cu privire la patenta de întreprinzător și excluderea termenului limită de activitate în baza patentei de întreprinzător.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.