Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Moldova se reformează, schimbările se văd – a fost demilitarizată o parte din minister şi au fost create mai multe structuri responsabile de diferite domenii. Dar sunt şi deficienţe, precum lipsa de resurse umane şi financiare. Responsabilii de implementarea reformei trebuie să analizeze bine totul, pentru a nu admite dublarea competenţelor unor subdiviziuni. Asociaţia pentru Politică Externă (APE) a prezentat, la club de presă organizat la IPN, studiul „Recomandări APE pentru reforma MAI în 2014”, autor Victor Munteanu, director al Programului de drept al Fundaţiei Soros-Moldova.
Directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a precizat că studiul a fost realizat în luna noiembrie 2013 şi a fost prezentat MAI şi organizaţiilor internaţionale. Autorul insistă pe realizarea unei analize complexe a reformei iniţiate de către autorităţi, propunere îndeplinită de MAI.
Ministerului de interne i se recomandă să reevalueze sistemul de subordonare administrativă şi să asigure independenţa procesuală a ofiţerului de urmărire penală faţă de şefii ierarhic superiori. O altă recomandare este de a evalua metodele de lucru şi activitatea profesională a colaboratorilor Inspectoratului Naţional de Patrulare, cu ajutorul societăţii civile.
Victor Munteanu mai propune ca numirea în funcţii a şefilor inspectoratelor de poliţie să se facă pe criterii clare şi transparente, care să nu admită apartenenţa şi partizanatul politic. De asemenea, se recomandă elaborarea unor mecanisme funcţionale de contracarare a schemelor de corupţie şi activitate criminală cu implicarea colaboratorilor de poliţie.
În recomandările pentru Guvern se menţionează necesitatea depolitizării efective a MAI şi a poliţiei. De asemenea, se cere sincronizarea reformei MAI cu cele din sectorul justiţie, securitate şi procuratură. Pentru donatorii externi se menţionează necesitatea de a baza asistenţa acordată reformării MAI pe experienţele altor organizaţii. Autorul studiului menţionează că susţinerea din partea donatorilor este preponderent necesară în domenii precum reformarea trupelor de carabinieri, în clarificarea competenţelor care se dublează, revenirea la conceptul de poliţie comunitară.
Viceministrul afacerilor interne, Serghei Diaconu, prezent la clubul de presă, a specificat că 70% din planul de acţiuni pentru obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE a fost pus pe umerii MAI. Acţiunile au fost îndeplinite fără restanţe şi cu aprecieri bune din partea raportorilor europeni.
Acest studiu este realizat de APE cu sprijinul Friedrich Ebert Stiftung şi al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de către Guvernul Suediei, prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.