„Reforma justiției este prioritatea zero pentru această guvernare. Or noi ne dorim să avem o justiție independentă, care să înceapă să-și facă treaba”, a declarat președintele Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, Diana Gherman, în cadrul Conferinței internaționale „Implementarea angajamentelor privind nediscriminarea – calea către atingerea standardelor europene în domeniul drepturilor omului”, transmite IPN.
Parlamentara a amintit că recent a fost readus pe agenda parlamentară proiectul de lege privind infracțiunile motivate de prejudecată, dispreț și ură. Diana Gherman și-a exprimat convingerea că acest proiect va fi votat pentru că, spune ea, este unul necesar. Președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice consideră că este important ca toate segmentele societății să se opună discriminării, dând aici și exemplul alegerilor. Potrivit parlamentarei, schimbarea Codului Electoral va încuraja participarea femeilor în alegeri. Diana Gherman s-a referit și la violența împotriva femeilor, menționând că este o realitate terifiantă pentru Moldova. De aceea, legislatorii își propun să ratifice, până la finele anului, Convenția de la Istanbul.
William Massolin, șeful oficiului Consiliului Europei la Chișinău, consideră că în Moldova s-au atins progrese semnificative odată cu Legea cu privire la asigurarea egalității. În 2013, a fost creat Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. „Deși este un organ relativ nou, a demonstrat că poate fi eficient”, a spus William Massolin. Oficialul a remarcat că egalitatea și nondiscriminarea sunt „ingrediente vitale pentru o societate democratică” și sunt valorile cheie ale Consiliului Europei. Pentru Consiliul Europei, nondiscriminarea a fost un principiu director de la bun început. Lupta eficientă cu discriminarea necesită organe specifice care să cerceteze, să informeze publicul despre chestiunii ce țin de discriminare.
Marco Gemmer, șeful Secției Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a subliniat că activiștii pentru drepturile omului și asigurarea egalității sunt actori foarte importanți. Ei sunt responsabili pentru implementarea prevederilor legale în acest sens. Este un fapt foarte bun când diferiți actori din societate fac schimb de experiență pentru a avansa pe implementarea livrabilelor.
Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, a remarcat că pentru Consiliul nu a fost ușor să activeze. Chiar și așa, a reușit foarte multe. „Este o istorie de succes”, a subliniat Ian Feldman. Consiliul este gata să ajute pe fiecare pentru a crea o societate egală.
În cadrul aceluiași eveniment, Parteneriatul pentru buna Guvernare II al Uniunii Europene a prezentat două proiecte care își propun să contribuie la lupta cu discriminarea și asigurarea egalității cu ajutorul justiției. Primul a început în mai 2019 și va dura 31 de luni. Milica Djunici, manager de proiect, spune că accentul se pune pe susținerea instruirii avocaților. Obiectivul general este sistemul de justiție mai bine aliniat la standardele europene, în special în domeniul combaterii discriminării.
Ce-l de-al doilea proiect este unul regional iar obiectivul acestuia ține de îmbunătățirea accesului la justiției și accesului la mecanisme nejudiciare de redresare, a precizat Menno Ettema, manager de program.
În aprilie 2014, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au convenit asupra implementării activităților de cooperare Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus – țările Parteneriatului Estic al UE în cadrul Parteneriatului pentru Buna Guvernare. Prima fază a programului (PBG I) a început în 2015 și s-a încheiat în 2018. Cea de-a doua fază (PBG II) a fost lansată în 2019 și se va desfășura până în 2021.