Reforma justiţiei din Moldova are nevoie de Tudor Panţîru, ONG
https://www.ipn.md/ro/reforma-justitiei-din-moldova-are-nevoie-de-tudor-pantiru-ong-7967_990356.html
Organizaţia neguvernamentală „Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice” consideră că formarea Consiliului Naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept este o contraperformanţă a reprezentanţilor celor trei puteri în stat. ONG-ul propune venirea lui Tudor Panţîru, deputat în Parlamentul României, în fruntea unui consiliu lucrativ pentru reformarea justiţiei, transmite Info-Prim Neo.
„Apariţia acestui consiliu, pe lângă altul existent, generează confuzie şi nedumerire, cu efecte demoralizatoare pentru cei care au sperat la unele reforme”, a declarat, luni, la o conferinţă de presă preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice”, Ion Dron.
Potrivit lui Ion Dron, felul în care a apărut acest consiliu vorbeşte despre existenţa unui diferend între puterea legislativă şi puterea executivă privind realizarea reformelor în justiţie. Crearea acestui consiliu, când nu există un concept definit al reformelor, denotă că, de fapt, unii promotori, cât şi realizatorii acestui proiect, sunt în pană de idei şi soluţii viabile pentru a mişca lucrurile în direcţia aşteptată de societatea civilă, a subliniat Ion Dron.
„În astfel de circumstanţe considerăm că este momentul oportun şi imperios de a face apel şi uz de experienta unor persoane cu notorietate incontestabilă. În acest sens, Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice consideră că venirea lui Tudor Panţîru în fruntea unui consiliu lucrativ pentru reforme în justiţie, şi nu de monitorizare, ar fi astăzi un prim pas de interes naţional”, a declarat Ion Dron.
Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice a mai spus că Tudor Panţîru, graţie autorităţii pe care o are între juriştii şi experţii străini, ar fi un bun mediator între taberele de reformatori care au devenit rivale. Aflarea lui Tudor Panţîru în fruntea unui astfel de consiliu în Republica Moldova, alături de alte persoane cu experienţă în domeniu, ar da coerenţă şi soluţii de perspectivă reformelor aşteptate.
Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice face apel către liderii alianţei de guvernare să treacă peste interesele partinice şi să facă posibilă încadrarea efectivă a lui Tudor Panţîru în procesul reformelor preconizate. „Considerăm că semnarea unui document comun de către cele trei puteri de stat, numit „Pactul pentru Justiţie” şi venirea lui Tudor Panţîru în fruntea noului consiliu, ar fi două semnale perfect valabile şi anume va exista voinţa politică de a face reformele promise şi garanţia faptului, inclusiv pentru partenerii externi, că reformele în justiţie pot fi realizate în dimensiunea şi felul aşteptat de către toţi”, a mai adăugat Ion Dron.
Acesta a precizat că nu a vorbit cu Tudor Panţîru pentru a-i comunica această intenţie, dar că îl consideră persoana cea mai potrivită pentru ca lucrurile să evolueze în procesul de reformare a justiţiei.
Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei la 21 iunie 2010 şi îşi propune efectuarea cercetărilor pentru elaborarea politicilor de consolidare şi sporire a performanţelor autorităţilor de stat în domeniul justiţiei, securităţii şi libertăţilor omului.