logo

Reforma CSM nu poate avea loc în lipsa unui consens larg, dezbateri


https://www.ipn.md/ro/reforma-csm-nu-poate-avea-loc-in-lipsa-unui-7967_1095925.html

Formarea noii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii și funcționalitatea CSM este în interesul societății, în primul rând, indiferent de ce cred judecătorii sau actorii politici. Este organul constituțional care asigură administrarea sistemului judecătoresc. Reprezentanții corpului judecătoresc consideră că se exagerează când se spune că blocajul a survenit ca urmare a Adunării Generale din 17 martie. Problemele din sistem nu au fost discutate mai bine de patru ani și era evident ca judecătorii să vorbească despre ele. Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Justiției consideră că nu a existat un temei legal pentru a întrerupe Adunarea Generală a Judecătorilor. Mai ales că nici nu s-a purces la selectarea membrilor CSM din partea corpului judecătoresc. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei conferințe organizate de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene cu sprijinul Fundației Hanns Seidel, transmite IPN.

Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că atât crearea, cât și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii sunt extrem de importante pentru societate, dar și pentru ca lucrurile din justiție să intre într-o albie a normalității. Însă, la Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată după o pauză de patru ani, nu s-a reușit să se treacă la selectarea membrilor CSM din partea magistraților. „Acest lucru ridică foarte mari semne de întrebare. Or, legea prevede foarte clar că la Adunarea Generală a Judecătorilor urma să fie pusă în discuție selectarea membrilor CSM din partea corpului judecătoresc. Mai mult decât atât, neînțelegând totuși care este și temeiul legal, a fost amânată, nici nu amânată, dar cum s-a invocat – întreruptă, pe un termen excesiv examinarea acestui subiect, până pe 28 aprilie”, a relatat ministra. Și pentru că nici nu s-a purces la selectarea membrilor CSM din partea corpului judecătoresc, s-a decis ca Parlamentul să accelereze formarea Consiliului din membrii reprezentanți ai societății civile.

Avocatul Vadim Vieru a declarat că situația numită blocaj este inclusiv rezultatul problemelor din domeniul justiției. Problemele anterioare în segmentele de justiție țin și de faptul că au fost foarte multe interimate pe care le asigurau anumite persoane care au participat la luarea unor decizii destul de dubioase. În opinia sa, existența unor interimate îndelungate nu este un lucru bun. În opinia avocatului, justificarea prezentată de către unii judecători este destul de rezonabilă pentru întrerupere. „Dacă nici după data de 28 aprilie nu o să fie găsit un consens și nu vor fi numiți membrii CSM, ar putea să apără mai multe întrebări legate de proces. Pentru a evita acest fapt, trebuie să existe o comunicare eficientă din partea judecătorilor și din partea Guvernului. Actuala distanțare nu va duce la nimic bun”, a menționat Vadim Vieru.

Judecătoarea Livia Mitrofan spune că a avea un CSM funcțional nu este în interesul magistraților, dar al societății. Mingea în acest moment este pe terenul judecătorilor. Ea speră că magistrații vor fi responsabili.

Judecătoarea Marina Rusu afirmă că, în situația în care se vorbește despre un nou CSM, toți înțeleg că nu se dorește pur și simpli un Consiliu nou, dar și legal și funcțional. „Există principii și legi care trebuie respectate. Unul dintre ele spune că măcar jumătate din membrii CSM trebuie să fie din corpul judecătorilor”, a nota magistrata. Dar se propune ca patru membri să fie judecători, iar șase non-judecători.

Fostul ministru al justiției, expertul Nicolae Eșanu, a remarcat că CSM este organul care asigură independența judecătorilor, dar pentru care interesele societății trebuie să fie înaintea intereselor judecătorilor. În opinia sa, o schimbarea majoră în domeniul justiției este posibilă doar în condițiile unui consens larg. În caz contrar, șansele ca schimbarea să reușească sunt foarte mici, dar riscul unei contra-reforme este aproape de 100%. Potrivit lui, trebuie să existe siguranța că viitorul CSM este constituit și funcționează legal. „Organul care ia decizii trebuie să fie constituit în conformitate cu Constituția. În caz contrar, sub sistemul judiciar se pune pur și simplu o bombă”, a mai spus Nicolae Eșanu.

Judecătorul Ion Chirtoacă, președinte interimar al Asociației Judecătorilor din Moldova, consideră că se exagerează când se afirmă că s-a creat un blocaj ca urmare a Adunării Generale din 17 martie. Potrivit lui, problemele din justiție nu au fost discutate mai bine de patru ani de și după o astfel de perioadă era de așteptat ca magistrații să vorbească despre probleme. Magistratul mai spune că, dacă se va insista că este un blocaj și un eșec, lucrurile nu se vor soluționa. El consideră obiectiv ca judecătorii să fie parte a reformei.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „EU DEBATES CAFÉ: Avansarea cunoașterii și expertizei privind instituțiile și politicile UE în Republica Moldova”, implementat de IPRE în cooperare cu Fundaţia Hanns Seidel - Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Afacerilor Externe.