logo

Referendumurile din Găgăuzia vor eşua, opinii


https://www.ipn.md/ro/referendumurile-din-gagauzia-vor-esua-opinii-7965_1010390.html

Referendumurile din 2 februarie care urmează să fie organizate în Găgăuzia sunt în afara cadrului legal şi reprezintă un exerciţiu de destabilizare a situaţiei interne în Republica Moldova. Referendumurile vor eşua, iar cei are se joacă cu voturile cetăţenilor vor fi pedepsiţi. De această părere au fost mai  mulţi invitaţi ai emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro TV, notează IPN.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vadim Pistrinciuc, a menţionat că Republica Moldova are un singur proiect naţional, cel de integrare în Uniunea Europeană, însă membrii opoziţiei manipulează cetăţenii din Găgăuzia că acest lucru ar însemna românizarea Republicii Moldova. Manifestaţiile care se desfăşoară în afara legii nu reprezintă o acţiune democratică şi au menirea să afecteze stabilitatea internă.

Deputatul comunist, Grigore Petrenco, a spus că, după asocierea cu Uniunea Europeană, o parte din suveranitatea Republicii Moldova va trece în mâinile oficialilor europeni de la Bruxelles. În viziunea deputatului comunist, referendumurile care vor fi organizate în Găgăuzia nu prezintă nici un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova. Totodată, acesta a specificat că încă nu există o hotărâre definitivă a instanţei de judecată care să declare ilegală organizarea referendumurilor pe 2 februarie.

„Decizia instanţei de judecată de la Comrat va fi contestată în următoarele zile, iar guvernarea de la Chişinău creează artificial tensiuni. Decizia instanţei de la Comrat este o comandă politică, iar dosarul penal pornit de către Procuratura Generală este orchestrat de Traian Băsescu de la Bucureşti care face declaraţii anti-statale. Noi nu suntem stat român, ci multietnic. Guvernanţii nu înţeleg specificul acesta şi nu discută cu oamenii în teritoriu ca să înţeleagă problemele oamenilor”, a precizat Grigore Petrenco.

Deputatul Valeriu Saharneanu, membru al grupului reformatorilor, a adăugat că guvernarea este vinovată de faptul că nu s-a lucrat în teritoriu şi nu s-a făcut nimic pentru integrarea cetăţenilor în reformele iniţiate. „Moscova şi elementele care sunt aici prezente lucrează foarte punctual cu oamenii şi dezinformează despre parcursul european. Oamenii sunt speriaţi cu românizarea. Mulţi reprezentanţi şi angajaţi ai instituţiilor de învăţământ din zona de sud a republicii spun că nu vor nici un fel de referendum. Avem informaţii de la Comrat că nu toţi împărtăşesc această viziune şi a fost bine că s-a pornit un dosar penal”, a menţionat Valeriu Saharneanu.

În acelaşi context, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a spus că pe 2 februarie nu va avea loc nici un referendum, deoarece Codul electoral stabileşte exact condiţiile şi problemele supuse la referendum, iar ceea ce se întâmplă în regiune este o acţiune politică. „Cetăţenii trebuie să înţeleagă pentru ce votează şi nu trebuie să fie manipulaţi. Problemele care pot fi supuse referendumului local trebuie să fie cele care ţin de competenţa autorităţilor locale, iar ceea ce se propune pentru vot la 2 februarie nu este în competenţa autorităţilor locale”, a spus Alexandru Tănase.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi prim-ministrul Iurie Leancă vor participa miercuri, 22 ianuarie, la şedinţa Adunării Populare a Găgăuziei. La şedinţă se va discuta despre iniţiativa organizării, la 2 februarie, a unui referendum consultativ privind vectorul de dezvoltare externă a ţării şi a altuia, legislativ, pentru adoptarea unui proiect de lege care ar permite locuitorilor din Găgăuzia să-şi exercite dreptul la autodeterminare externă în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent. Luni, 20 ianuarie, oficialităţile de la Chişinău şi Comrat au decis crearea  grupurilor de lucru pentru soluţionarea problemelor social-economice ale autonomiei găgăuz, în care vor intra reprezentanţii Guvernului, Parlamentului, Adunării Populare şi Comitetului executiv din UTA Găgăuz-Yeri.