Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, precizează că hotărârile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican constituțional au putere juridică supremă, fără o eventuală confirmare a Parlamentului. Declarația a făcută după pronunțarea avizului pozitiv pe marginea sesizării depuse de către deputații din majoritatea parlamentară în contextul referendumului republican constituțional cu privire la integrarea europeană, transmite IPN.
„În cadrul referendumului republican constituțional, poporul are prerogativa de a-și exercita direct suveranitatea națională, exprimându-și voința cu privire la cele mai importante probleme ale societății și ale statului”, a menționat Domnica Manole în cadrul unui briefing de presă. Curtea a reținut că inițiativa legislativă de revizuire a Constituției a fost înaintată spre avizare de mai multe de o treime din numărul deputaților din Parlament. Prin urmare, este respectată condiția articolului 141, alineat 1, litera b din Constituție.
Referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost anunțat de către președinta Maia Sandu în cadrul unui eveniment la care șefa statului a comunicat că va candida pentru un nou mandat prezidențial. Potrivit unui proiect de hotărâre, alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional cu privire la integrarea europeană ar urma să aibă loc pe 20 octombrie. La referendum, alegătorii vor fi întrebați: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.