logo

Referendumul pentru aderarea la UE nu este necesar, opinie


https://www.ipn.md/ro/referendumul-pentru-aderarea-la-ue-nu-este-necesar-opinie-7978_1014326.html

Necesitatea unui referendum pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este absolută şi lasă loc de discuţie. Opinia aparţine judecătorului Curţii Constituţionale, Victor Popa, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Loc de dialog” se la postul public Radio Moldova”, transmite IPN.

Potrivit magistratului, la alegerile parlamentare din 2010 partidele din coaliţia pro-europeană au prezentat platforme electorale ce prevedeau integrarea europeană a ţării, iar alegătorii au votat aceste partide, inclusiv pentru platformele lor electorale.

„Dacă la alegerile parlamentare preconizate pentru noiembrie 2014 alegătorii îşi vor da votul pentru partidele pro-europene, atunci vor vota automat şi pentru integrarea europeană. Ar fi nostim ca după aceste voturi să vorbim despre referendumuri. Alegătorul va fi arbitrul principal care va decide parcursul ţării de mai departe”, a punctat Victor Popa.

Făcând referinţă la Acordul de Asociere cu UE, judecătorul CC a declarat că prevederile acestui document trebuie îndeplinite, deoarece Constituţia Republicii Moldova obligă respectarea tuturor acordurilor internaţionale la care face parte.