logo

Referendumul consultativ poate fi declarat valabil


https://www.ipn.md/ro/referendumul-consultativ-poate-fi-declarat-valabil-7965_1047274.html

Referendumul consultativ, care s-a desfășurat odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie, poate fi declarat valabil, întrucât la el a participat mai bine de o treime din persoanele înscrise pe listele electorale. 39% dintre alegătorii prezenți duminică la unele de vot au votat și pe buletinele pentru referendum. Anunțul a fost făcut de către președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Potrivit șefei CEC, din cele 2141 de secții de votare unde cetățenii au putut vota, mai sunt în proces de examinare încă circa 40 de procese-verbale cu privire la rezultatele referendumului.

Conform informațiilor preliminare, la întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților în Parlament de la 101 la 61?”, peste 730 de mii de alegători au răspuns „pentru”, iar peste 260 de mii de votanți au optat pentru opțiune „contra”.

La întrebarea: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca, demite, din funcții deputații dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”, peste 790 de mii de alegători au răspuns „pentru”, iar peste 200 de mii de cetățeni cu drept de vot au ales opțiunea „contra”.

Rezultatele finale vor fi prezentate după totalizarea proceselor verbale aduse la CEC în original. Acestea urmează să fie prezentate de către birourile electorale până pe 26 februarie, ora 21.00.