De Ziua Abonatului, marcată în acest an la 20 noiembrie, ediţiile periodice republicane oferă o reducere de 5-25% din costul abonamentului, iar Poşta Moldovei vine cu 10% reducere din preţul pentru livrarea presei la domiciliu, transmite IPN.
Directorul general al ÎS „Poşta Moldovei”, Serghei Nastas, a spus, în deschiderea evenimentului „Ziua Abonatului”, că este al XI-a an de când Poşta Moldovei, în comun cu editorii de presă din ţară, întreprind acţiuni pentru a convinge oamenii să se aboneze la ediţiile periodice naţionale şi internaţionale.
Viceministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Vitalie Ciolacu, a spus că Poşta Moldovei este cea mai indicată instituţie pentru a organiza Ziua Abonatului. Scopul evenimentului este activizarea proceselor de abonare şi vânzarea presei scrise. Managerul de promovare a publicaţiei „Ziarul de Gardă”, Felicia Luchianenco, a comunicat că cea mai mare parte a oamenilor prezenţi la eveniment au adresat întrebări despre ziar, o mică parte din ei s-au şi abonat. Preţul unui abonament anual este de 140 de lei.
Secretarul revistei pentru copii şi adolescenţi „Noi”, Liliana Bunu, a spus că revista este cunoscută mai mut în localităţile rurale, acolo sunt şi majoritatea abonaţilor. În primele ore ale evenimentului de revistă s-au arătat interesaţi mai mult părinţii şi bunicii decât tinerii. Comparativ cu anul trecut, preţul unei reviste a crescut de la 13 la 15 lei, astfel abonamentul anual este de 180 de lei.
Vasile Potoroacă, pensionar, a spus că de 20 de ani este abonatul fidel al mai multor ziare. Astăzi s-a abonat la 3 din ele, pe celelalte le va citi online. Sunt multe publicaţii în Republica Moldova, însă doar o mică parte din ele spun adevărul, a subliniat bărbatul. „Pentru un pensionar abonamentul este foarte costisitor. Reducerile sunt nesemnificative în comparaţie cu pensia pe care o primim”, a mai spus pensionarul.
Un alt pensionar, Tudor Marinciuc, s-a plâns şi el pe preţurile prea mari. Bărbatul şi-a exprimat speranţa că la alte ediţii ale Zilei Abonatului redacţiile vor ţine cont de faptul că veniturile şi capacitatea de plată a cititorilor este diferită şi vor propune oferte speciale pentru persoanele din grupurile vulnerabile.
Pe teritoriul Republicii Moldova activează 1148 de oficii poştale.