logo

Reducerea ratei de bază nu a dus la majorarea volumului creditelor acordate


https://www.ipn.md/ro/reducerea-ratei-de-baza-nu-a-dus-la-majorarea-volumului-creditelor-acordate-7966_1028978.html

Oferta şi cererea de valută permite Băncii Naţionale a Moldovei să aibă o intervenţie continuă pe piaţă de la începutul anului. Acesta pentru a steriliza intrările de valută care nu-şi găsesc cumpărătorul şi a reconstitui rezervele internaţionale ale BNM, care scăzuse, a menţionat, într-o conferinţă de presă, guvernatorul instituţiei, Sergiu Cioclea, citat de IPN.

Am cumpărat până la finele lunii iulie circa 300 mln dolari, care au permis să fie readuse rezervele internaţionale ale BNM la aproape 2 mlrd dolari. E mai puţin decât până la scăderea lor bruscă. Dar, luând în consideraţie şi reducerea importului, coeficientul de acoperire a importurilor s-a îmbunătăţit şi constituie în prezent cinci luni. Urmare a intervenţiilor pe piaţă, avem şi un efect pozitiv asupra creşterii agregatelor monetare. Trendul pozitiv, de fapt, se înregistrează, din trimestrul I al anului, a specificat Cioclea.

Guvernatorul BNM a spus că, urmare a reducerii ratei de bază pentru principalele operaţiuni de politică monetară, s-a produs o diminuare a ratei la creditele acordate de bănci. În prezent în media ratei dobânzii la credite este de 15 la sută. Unele bănci oferă credite, de exemplu, pentru achiziţii imobiliare la o rată a dobânzii şi mai mică.

„Însă nu am văzut deocamdată o creştere a volumului creditelor noi acordate. Acesta pentru că deciziile de politică monetară nu se transmit imediat. În orice caz, având în vedere reducerea ratei de bază de la 19 la 10 la sută în acest an, ne-a propus să luăm o mică pauză, să vedem cum vor evolua lucrurile, cum se va efectua transmisia deciziilor de politică monetară ale BNM în economie în partea ce ţine oferirea de către bănci a creditelor noi”, a adăugat Cioclea.

Referitor la volumul depozitelor în lei, atrase de băncile din Moldova, acesta este în creştere. Numai în luna iulie depozitele au crescut, faţă de iunie, cu 2 la sută şi au atins cifra de 26,7 mlrd lei. Rata medie a dobânzilor la depozitele în lei constituie 12,3%.