logo

Redresarea economică și pregătirea pentru aderarea la UE – printre subiectele de la Platforma de sprijin


https://www.ipn.md/ro/redresarea-economica-si-pregatirea-pentru-aderarea-la-ue-printre-7965_1100025.html

Platforma de sprijin a Republicii Moldova, ediția a 4-a, se va desfășura pe 17 octombrie la Palatul Republicii de la Chișinău. În marja evenimentului, care va reuni reprezentanți din peste 30 de țări și organizații internaționale, inclusiv financiare, vor fi semnate mai multe documente. De asemenea, vor fi organizate paneluri de discuții pe mai multe subiecte, printre care și oportunități de dezvoltare, stimularea redresării economice în Republica Moldova, dar și pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că deja este confirmată participarea șefilor diplomațiilor Franței, Germaniei și României. De asemenea, sunt și alte confirmări care în prezent sunt sistematizate.

Potrivit lui, va fi desfășurat un panel de discuții la care va participa și premierul Dorin Recean. În cadrul acestuia se vor discuta priorități de dezvoltare în context de criză pentru Republica Moldova. Vor fi discutate și alte două dimensiuni. Este vorba despre crearea fondului de infrastructură pe care Moldova îl creează pentru modernizarea drumurilor din localitățile rurale și urbane, dar și pentru mobilizarea mediului de afaceri care să participe în proiectele de infrastructură majore.

La fel, se va discuta despre crearea fondului pentru securitate energetică sau fondului pentru energetică regenerabilă, care va permite o accelerare a tranziției la energia verde și asigurarea independenței energetice a țării.

Alte sesiuni tematice cu participarea grupurilor de lucru vor aborda, printre altele, stimularea redresării economice, dar și toate tulburările regionale care afectează Republica Moldova și cum pot fi depășite cu ajutorul expertizei și parteneriatului cu țările străine.

„Pe lângă program, în marja evenimentului vor fi semnate mai multe documente. Această platformă este un prilej excelent de a aduna pe plan bilateral statele participante, organizații internaționale ca ele din familia ONU, dar și structurile financiare internaționale și europene ca să vorbim despre proiectele comune de dezvoltare”, a mai spus Daniel Vodă.