Rectorii universităţilor din Moldova susţin că taxele de studii sunt mici
https://www.ipn.md/ro/rectorii-universitatilor-din-moldova-sustin-ca-taxele-de-studii-sunt-7967_994713.html
Rectorii mai multor universităţi din Moldova consideră că taxele de studii sunt mici, dacă e de comparat cu cheltuielile curente şi cele de remunerare a personalului. Bani din bugetul de stat se alocă puţini, iar pentru dezvoltarea instituţiei practic nu rămâne nimic, susţin aceştia, citaţi de Info-Prim Neo.
Viceministrul educaţiei, Loretta Handrabura, a menţionat marţi, 20 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, că în 2011 pentru un student la buget statul plăteşte 15 800 lei, iar pentru cazarea în cămine se alocă de la 95 la 210 lei pe lună.
Rectorul Academiei de Studii Economice (ASEM), Grigore Belostecinic, a declarat că la ASEM ultima dată taxele de studii au fost majorate în anul 2008, când taxa medie pentru un contract a fost ridicată de la 5500 lei până la 6800. Taxa medie de cazare în căminele ASEM constituie 140 lei pe lună, adică 4 lei pe zi. Şi aceste taxe nu sunt mari, deoarece studenţii beneficiază de toate condiţiile: apă, canalizare, energie electrică, acces la internet ş.a.
Grigore Belostecinic este de părere că taxele în universităţi este firesc să difere în funcţie de prestigiul instituţiei. De asemenea rectorul pledează pentru plafonarea taxelor, însă doar la nivelul de jos. „ O taxă mai mică înseamnă că nu se fac studii, nu sunt condiţii ori se fac unele şmecherii de ordin financiar prin care nu sunt contabilizate anumite venituri”, a menţionat rectorul ASEM.
Rectorul Universităţii de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocan, a remarcat că din taxele pentru cămine se obţin 4,5 milioane de lei, iar pentru întreţinerea căminelor se cheltuie circa 12 milioane. Zilnic doar pentru serviciile comunale Universitatea de Stat achită 22 de mii de lei. „Ne gândim şi la părinţi, dar dorim să menţinem şi calitatea studiilor la un nivel înalt, ca să devenim o instituţie prestigioasă. Valoarea costă”, a declarat Gheorghe Ciocan.
Prim-prorectorul Universităţii Tehnice, Petru Todos, a declarat că taxa medie pe care o percepe UTM este de 6 500 lei. Comparativ cu o universitate europeană această sumă este echivalentă doar o taxă de înscriere. „Calitatea costă. Pentru a pregăti un inginer este nevoie nu doar de tablă, de cretă şi de scaune. Sunt necesare laboratoare – lucruri care sunt extrem de costisitoare”, a spus prim-prorectorul.
„Pe an ce trece cheltuielile per student devin tot mai mari. Cauza este reducerea numărului de studenţi. Numărul de clădiri rămâne acelaşi, la fel ca şi numărul de auditorii. Evident că şi numărul de personal, în deosebi cel auxiliar, rămâne acelaşi. Trebuie să gândim şi să aducem în corelare normală cheltuielile şi cu taxele. Nu ştiu dacă vom mai putea rezista mai ales în sezonul rece, dacă vom reuşi să acoperim cheltuielile pentru energie electrică, termică, apă etc.”, a comunicat Petru Tudos.
În Republica Moldova sunt 30 de universităţi, inclusiv 17 de stat.