logo

Rectificări la buget. Deficitul va constitui 15,975 miliarde de lei


https://www.ipn.md/ro/rectificari-la-buget-deficitul-va-constitui-15975-miliarde-7966_1072963.html

Guvernul a aprobat rectificări la bugetul de stat pentru anul curent, în contextul efectelor economice ale măsurilor impuse în procesul administrării situației epidemiologice. Deficitul bugetar după rectificări va constitui 15,975 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 7,52% din Produsul Intern Brut, transmite IPN.

Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor, inițial bugetul a fost format luând în calcul o creștere a PIB-ului în 2020 cu 3,8%, comparativ cu 2019. Efectele pandemiei COVID-19 asupra proceselor economice globale, regionale și naționale au determinat necesitatea de a reevalua evoluția indicatorilor economici și de a recalcula bugetul public național luând ca bază o cădere a PIB în 2020 cu 3%, ceea ce presupune o reducere a veniturilor la buget.

Veniturile se reduc cu 6,338 miliarde de lei

Astfel, comparativ cu bugetul aprobat pentru anul 2020, se estimează o reducere a veniturilor bugetului de stat cu 6,338 miliarde de lei sau cu 14,3% și vor constitui 37,798 miliarde lei, în special din contul diminuării impozitelor și taxelor precum și intrărilor din granturi. Totodată, încasările din alte venituri se majorează cu 157,6 milioane lei sau cu circa 8,8%, din contul includerii a 50% din profitul net al Băncii Naționale a Moldovei obținut în anul 2019, precum și unor surse noi de venituri pentru Fondul de susținere socială a populației.

De asemenea, cheltuielile bugetului de stat se propun spre majorare cu 2,221 miliarde lei sau cu circa 1,6% față de bugetul aprobat. Acestea vor constitui 53,773 miliarde de lei. Propunerile de modificare a cheltuielilor bugetului de stat includ atât majorări, cât și diminuări de alocații, cu scopul identificării resurselor disponibile pentru combaterea pandemiei COVID-19. Având în vedere prioritățile de cheltuieli în această perioadă, cele mai semnificative creșteri se propun a fi la grupele: ocrotirea sănătății (cu 1,1 miliarde de lei), protecția socială (1,127 miliarde de lei) și servicii de stat cu destinație generală (1,084 miliarde de lei).

Surse de compensare a deficitului bugetar de 15,975 miliarde de lei

Pentru compensarea deficitului bugetar de 15,975 miliarde de lei Guvernul va folosi resurse identificate în negocierile cu partenerii externi, precum împrumutul de urgență acordat de Fondul Monetar Internațional – 4,42 miliarde de lei. De asemenea, va fi utilizat creditul oferit de Federația Rusă – 4,16 miliarde de lei, precum și împrumutul de 454 de milioane de lei din partea Băncii Mondiale. Aici mai este menționată emiterea valorilor mobiliare de stat în sumă de patru miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât a fost planificat inițial pentru 2020. La fel, sunt estimate venituri de 700 de milioane lei din privatizarea activelor publice.

Guvernul discută un suport macrofinanciar de 624 de milioane de lei din partea Uniunii Europene. La compensarea deficitului bugetar e direcționată tranșa de 208 milioane de lei primită de la FMI în cadrul programului încheiat în martie 2020. Totodată, executivul discută un împrumut de urgență cu Uniunea Europeană.

„Nici în cel mai sumbru scenariu nu am putut să prevedem așa o situație. Suntem în stare excepțională. Trebuie să venim cu măsuri pentru a salva societatea și economia, suntem în situația când veniturile scad și cheltuielile cresc. Există probabilitatea unei căderi și mai mari a PIB și va fi nevoie de a monitoriza foarte strict cheltuielile”, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul ședinței Guvernului.

Acesta, dar și alte proiecte aprobate de Guvern urmează să fie remise astăzi în Parlament.