logo

Record de cazuri de infectări COVID-19, într-o singură zi


https://www.ipn.md/ro/record-de-cazuri-de-infectari-covid-19-intr-o-7967_1080401.html

Republica Moldova a înregistrat miercuri, 17 martie, un număr record de cazuri de infectări cu COVID-19 de la începutul pandemiei – 1 916. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 208928. Specialiștii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează că tendința este negativă, numărul de cazuri fiind în creștere, iar acest fapt denotă că pericolul nu a trecut.

Într-un briefing de presă, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc, a declarat că în total au fost efectuate 5 457 de teste, dintre care 5 042 – primar, iar restul – repetat. Din numărul cazurilor confirmate, cele mai multe – 884 – sunt în municipiul Chișinău. De asemenea, se menține mare numărul infectărilor în raioanele din apropierea capitalei.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 4 449 de pacienți cu COVID-19, dintre care 337sunt în stare extrem de gravă. 71 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

„Trebuie să menționez că tratamentul este foarte anevoios pentru cei care sunt infectați cu COVID-19, este mult mai îndelungat. Cel mai grav e că, pe lângă evoluția dificilă a bolii și tratamentul destul de dificil pe perioada maladiei nemijlocit, și perioada de recuperare este îndelungat și se suportă dificil de către pacienți. Aceasta trebuie să îngrijoreze fiecare persoană”, a notat Tatiana Zatîc.

Potrivit ei, rămâne înalt și numărul personalului medical infectat, miercuri fiind confirmați 76 de lucrători medicali. De la începutul pandemiei, au fost confirmați cu COVID-19 18 293 de lucrători din sistemul de sănătate. 98 de lucrători medicali au murit din cauza complicațiilor provocate de virus.

Miercuri au fost raportate 34 de decese asociate noului coronavirus, bilanțul persoanelor care au pierdut lupta cu COVID-19 ajungând la 4 436. „Acest număr crește enorm în ultimele zile. În ultima săptămână, săptămâna a zecea, rata deceselor s-a majorat cu 35%, ceea ce este foarte mult”, a mai spus secretarul de stat.